måndag 2 november 2015

Kryddor som boostar kroppen och bra veganproteiner

Kryddor är mer än bara smaksättare till maten. De kan också påverka din hälsa och till exempel stärka ditt immunförsvar, ge lägre blodsocker och öka din förbränning. Söta med honung i stället för socker. Forskning har visat att honung är bakteriedödande och att den triggar vårt immunförsvar. Det beror på innehållet av mjölksyrabakterier som uppkommer när bina omvandlar nektarn till honung. Mest mjölk-syrabakterier finns i vildhonung. Även bipollen anses kunna stärka immunförsvaret.

1. Chili – anses pigga upp immunförsvaret, verkar inflammationsdämpande, ökar förbränningen.
2. Vitlök – innehåller antibakteriella ämnen och kan motverka både bakterier och virus.
3. Kanel – tros påverka blodsocker och insulinkänsligheten positivt. Orsaken till effekten är de vattenlösliga antioxidanterna i form av polyfenoler i kanel. Dessa har en insulinliknande effekt på muskler och lever.
4. Gurkmeja – en stark antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper, verkar ha en blodsockerbalanserande egenskap.
5. Ingefära – är antiinflammatoriskt, hjälper mot gaser, kramp, halsbränna och diarré. Använts för att lindra illamående.

Bra proteinkällor för veganer Publicerad 2015-04-07
Protein är ett näringsämne vi behöver varje dag. Här är sju bra proteinkällor för dig som är vegan eller bara vill dra ner på kött, ägg och mejeriprodukter.

1. Bönor
2. Fullkorn. En kopp kokt quinoa ger cirka 18 gram protein.
3. Hampafrön är laddade med näringsämnen inklusive fibrer, hälsosamma omega-fettsyror, massor av vitaminer och mineraler, och ett mycket lättsmält växtbaserad protein.
4. Chiafrön ger fibrer, omega-fetter och mer därtill. Varje matsked chiafrön är ungefär ett gram protein.
5. Ärtprotein, en portion innehåller cirka 24 gram protein.
6. Nötter. En 30 grams portion med mandlar (som INTE är nöt) innehåller sex gram protein.
7. Grönsaker: Groddar, rödbetor, broccoli, squash, brysselkål, okra, avocado.
Källa: NaturallySavvy.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar