I dag äter vi mer socker än någonsin, vare sig vi vill eller inte. Det finns inte bara i läsk, godis och glass utan också i vanliga livsmedel som vi äter dagligen. Här är vanliga sockerfällor du kan undvika:
* Tacokrydda innehåller ungefär 50 procent socker. Gör istället egen tacokrydda!
* Färdiga soppor och pulversåser innehåller nästan alltid härdat fett och socker. Bäst är att göra sin egen.
* Bars innehåller vitaminer och protein men det tillsätts i stort sett alltid socker. Försök istället att fylla på med naturlig energi genom ägg, avokado, keso eller naturella nötter.
* Fryst och färdiggrillad kyckling innehåller nästintill alltid någon sockerart. Satsa på färsk kyckling och läs innehållsförteckningen.
* Färdigmat innehöll tidigare glutamat. Numera tillsätts istället jästextrakt som inte är en tillsats utan en ingrediens. Detta gör att producenterna kan skriva ”inga tillsatser” på förpackningen trots att jästextrakt är en smakförhöjare vi bör undvika.
* Juice: Apelsinjuice innehåller i stort sett lika mycket socker som läsk. Färskpressad är lite bättre eftersom den innehåller en del C-vitamin, men är du ute efter C-vitamin är det bättre att satsa på broccoli eller vitkål.
* Frukostflingor innehåller en viss mängd socker men innehåller dessutom mjöl vilket också omvandlas till socker. Vill du ha flingor är det bättre att göra din egen nötmüsli.
* Smaksatt yoghurt är ofta en ren sockerbomb. En tallrik fruktyoghurt kan innehålla upp till åtta sockerbitar, lägger du dessutom till lite müsli kan frukosten snabbt överstiga elva sockerbitar. Satsa på naturell yoghurt och smaksätt själv med exempelvis blåbär, hallon eller kanel.
* Bröd innehåller mjöl som i slutändan omvandlas till socker. I snitt innehåller varje brödskiva mellan 1-2 sockerbitar. Vill du ha bröd baka eget lågkolhydratsbröd.
Se även upp med:
SOCKER:
Är en av de viktigaste handelsvarorna i världen.
Är en av de råvaror som får mest jordbrukssubventioner.
Ger förhöjd risk för fetma, diabetes, karies.
Har inga positiva effekter på hälsan.
Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaran.
Vi äter 40 kg socker/person/år. Livsmedelsverket rekommenderar max 50g (kvinnor) eller max 75g (män)/dag. 40 % av svenskarna äter mer än så. Högst 10 % av energin bör komma från tillsatt socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar