torsdag 29 maj 2014

Linfrö - nyttigt eller giftigt?

Riktigt dålig översättning på sidan... Jag fick skriva om det lite:
Groddar av linfrön är också ätliga. Hela linfrön är kemiskt stabila, men blötlagda(?) linfrön blir härsket vid rumstemperatur inom en vecka, så det är bättre att hålla den i kylskåp i förseglade lufttäta behållare.
Linfrö har höga halter av B-vitaminer, mangan, magnesium och ytterligare tre näringsämnen i överflöd. Dessa är
* höga halter av alfa linolinic acid (ALA), som är omega-3 fetter
* fytoöstrogener som får omvandlas till kroppens eget östrogen och minskar hormonlänkade cancer, såsom bröst-eller tjocktarmscancer
* högt fiber för att sänka kolesterol.


Linfrö är någonting som förespråkas när det gäller tarmhälsa och Omega-3 och är även gott i bröd.
"Linfrö innehåller höga halter av cyanogena glykosider. Dessa ämnen kan brytas ner, vilket leder till att vätecyanid frigörs. Vätecyanid är ett gift..." ”Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov.” (Livsmedelsverket)
Nu är det tyvärr krossade linfrön som kan förse kroppen med Omega-3. Andra bra källor till Omega-3 är bland annat valnötter och fet fisk. Man kan även välja linfröolja, som inte bara är rik på Omega-3 utan innehåller heller inte giftet. För tarmreglering kan psylliumfrö användas istället om man känner att linfrö inte är värt risken.


Vätecyanid (HCN) är ett gift som kan ge allvarliga allmänsymptom. Symptomen beror på att cyanid blockerar ett enzym i den s.k. andningskedjan i cellerna. Detta leder till att syre inte kan utnyttjas av kroppens vävnader. Exponering för höga koncentrationer av cyanid kan ha mycket allvarliga följder som andnöd, förlamning, medvetslöshet. Dödsfall finns också beskrivna.
Dödlig dos för människa vid akut förgiftning har rapporterats uppgå till 0,5-3,5 mg HCN/kg kroppsvikt. Exempel på kliniska symtom som kan uppträda inom några minuter vid akut förgiftning kan vara huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring, domningar, hjärtklappning, andnöd och cyanos (dvs. blåaktig missfärgning av hud och slemhinnor p.g.a. att blodets syrehalt är låg), kramper, koma, som i allvarliga fall kan sluta med döden.


.. dess innehåll av fytoöstrogener, ett kvinnligt växthormon som liknar människans eget östrogen, samt dess påverkan på deras barn. Fytoöstrogener kommer i två varianter, isoflavonoider och lignaner.
I linfrön finns bara det senare, lignaner. Dessa har inte någon påvisad negativ effekt för barn, utan har tvärtemot bra effekter för mamman; forskning har visat att lignaner inte bara minskar risk för ålderförkalkning, utan troligtvis också för tjocktarms-, prostata- och bröstcancer.

Sammanfattningsvis bör man alltså:
• Äta max 1-2 matskedar(linfrön)om dagen
• Inte alls äta krossade linfrön
• Bara äta upphettade linfrön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar