Fyraåringar äter för lite grönsaker och för mycket socker. De får också i sig mycket skräpmat, men barn som äter mer fett än andra väger ändå mindre. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
Mätningar av barnens kroppssammansättning visade att viktökningen berodde på att kroppen lagrat mer fett, men det var inte de som åt mest fett som vägde mest. Barn som åt mindre fett hade istället högre BMI.
– Vart tredje barn i studien åt alldeles för lite omättat fett, framförallt fick de i sig för lite Omega-3. Dessa barn hade signifikant högre kroppsvikt. Det stödjer andra studier som visat att feta barn har brist på Omega-3, säger Malin Haglund Garemo. Omega-3 finns bland annat i fet fisk och grönsaker.
70 % av barnen fick i sig för lite järn. 20 % av barnen hade för lågt kalkintag. En fjärdedel av barnens totala energiintag kom från godis, glass, kakor och söta drycker. Avhandlingen visar också att de barn som hade högst insulinvärden hade ökat mest i vikt sedan födseln. Mest uttalade var resultaten hos flickor. Insulin produktionen var mindre förhöjd hos flickor som åt mer fett.