lördag 23 juli 2016

Bantarsoppa och gå ner i vikt

En soppa som är tuffare för kroppen att bryta ner än vad det ger i kalorier. Ju mer du äter av den, du blir mätt och får näring men du går inte upp i vikt. Kanske kan passa till 5:2-dieten(?)
Börja gärna dagen med en 1/2 grapefrukt, 1 kopp örtte (utan socker och mjölk).
Drick dagligen 1,5-2 liter VARMA drycker (örtteer, varmt citronvatten osv) utan socker eller andra sötningsmedel (alltså även light!) Ha alltid en vattenflaska till hands! Även en morot lätt och bra att ha med sig om det börjar suga i magen.

BANTARSOPPA

½ vitkålshuvud
4-6 gullökar
4 morötter
1 rotselleri och/eller 1 selleristjälk
2 paprikor (helst gröna)
2 burkar krossade tomater
2 påsar löksoppa eller 3 grönsaksbuljongtärningar
2 liter vatten

Kryddor efter smak tex timjan, persilja, lagerblad, chili, kanel, ingefära, gurkmeja, vitlök (ingen salt!) Skär grönsakerna i den storlek du vill ha dem. Om soppan mixas slät uppfattar vissa att den smakar mindre lök.

Kokas 30 minuter.



ANDRA TIPS:
Ät regelbundet. Hoppa inte över måltider! Låt det inte gå mer än 4 timmar mellan du stoppar i dig något. Soppan kan du ha i en termos eller i en flaska och dricka mellan måltider också. Eller så tar du ett hårdkokt ägg, en morot eller några torkade bär och pumpafrön. Många äter solrosfrön och de innehåller mycket omega 6 så det ska du bara äta i måttlig mängd.
Använd en mindre tallrik än vanligt. Det gör att du äter lite mindre.
Ät bara sötsaker en dag i veckan, inte varje dag! Och proppa inte i dig utan ta bara några bitar och lägg sen undan resten.
Gör matlådor som du har med dig till jobbet, de gör dig mätt och du slipper sötsuget! Dessutom sparar du pengar.
Undvik pizza, hamburgare och annan snabb-/hämtmat. Undvik också panerat.
Sov regelbundet, helst 8-9 timmar varje dygn! Kortisol (stresshormonerna) triggas igång av för lite sömn! Om du sover dåligt en natt, ta en powernap under dagen.
Var social med personer du tycker om! Det kanske inte gör att du går ner i vikt (så vida ni inte går ut och går eller sportar tillsammans förstås) med du blir gladare och mer positiv och får tillbaka energi. Men skippa kakan eller bullen till kaffet och ta en frukt eller grönsak istället! Delge gärna din omgivning om mål och ditt nyttigare levnadssätt. Det motiverar och smittar av på andra så kan ni bli flera som sporrar och uppmuntrar varandra. Men var också stark och tacka nej till saker du inte vill göra eller mår dåligt av, både när det gäller kost men också aktiviteter.
Använd hellre måttband än våg! Ja ett mål kan ju vara att gå ner i vikt men oftast är det att bli smalare vi vill. Om du tränar på gym och tränar hårdare så bygger du muskler. De väger. Men du blir smalare. Dvs du kan faktiskt gå upp i vikt men bli smalare!
Självklart är det också bra att röra på sig. Ha som mål att inte sitta stilla mer än en halvtimme åt gången! Sträck på dig, vicka på fötterna, höj benen upp och ner (om du exempelvis sitter på möte och inte kan resa dig). Ställ dig upp istället för sitt osv. Eller så kan du sitta på en pilatesboll så att du stärker bålen. Promenera eller cykla istället för att ta bilen om du kan (ja man kan faktiskt gå 2-3 km istället för att ta bilen!) Ta en halvtimmespromenad i dagsljus 1-2 gånger om dagen så får du både frisk luft och D-vitamin! Gör något aktivt varje dag som att gå och handla, simma, påta i trädgården osv. Allt är bättre än att vara stilla! Börja gärna varje dag med en promenad så kickstartar du förbränningen! Lyssna på musik, gå med stavar eller gör något som gör att du håller en ganska rask takt. Någon dag i veckan är det bra att ta en långpromenad på exempelvis en mil eller mer. Men kom ihåg att ta med dig vatten/vätska (utan sötningsmedel)!
Var stolt och njut av varje framgång! Se varje litet steg som en vinst! Stirra dig inte blind på bakslagen (om de inte är alltför stora). Ha rimliga mål både kortsiktigt och långsiktigt. Sluta inte med att leva sunt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar