onsdag 20 juli 2016

Ät mat som passar din BLODGRUPP!

2014-10-28 handlade tv-programmet Jenny Strömstedt om olika dieter bland annat om att äta efter blodgrupp... Något jag skrev om redan ett år tidigare!

Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är de röda blodkropparna. De har olika markörer - antigener på sin yta. Kroppen är "allergisk" mot vissa antigener. En del livsmedel innehåller ämnen som liknar någon av blodgruppens antigener. Kroppen reagerar när den träffar på dessa livsmedel. Beroende på vilken blodgrupp man tillhör tål man olika sorters livsmedel. Mjölksocker har B-liknande egenskaper och därför är mjölk olämpligt för blodgrupp 0 eller A. Ämnena kallas lektiner och är oftast proteiner. De kan göra att blodcellerna, både röda och vita blodkroppar, klumpar ihop sig och böjar angripas av det egna immunförsvaret. Lektinerna fäster på organen och kan orsaka inflammationer. Gluten är ett vanligt lektin i vete och andra sädesslag. Det kan orsaka en smärtsam irritation i tunntarmen. Lektinerna kan också skada nerverna och orsaka hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.

Jag har världens vanligaste blodgrupp. 38,25% av jordens befolkning har "min" blodgrupp. Men här i Sverige är det fler som har A+ än 0+. Jag kan ge blod till samtliga blodgrupper (förutom negativa eftersom jag är positiv).

BLODGRUPP 0 - överlevaren eller jägaren mår bra av kött!

Alla blodgrupper har inte funnits alltid. 0 är den äldsta och är fortfarande den vanligaste. När kosten och miljön ändrades skedde genetiska anpassningar och nya blodgrupper uppstod. Därför har kosten betydelse för de olika blodgrupperna.

Jägaren förväntas vara muskulös och ges rådet att äta en köttrik diet.
Ämnesomsättningen är inställd på att lagra näring inför svåra tider och dessa personer har lätt för att gå upp i vikt. De är känsliga för gluten i sädesprodukter och mjölk. De bör avstå från komjölksprodukter. Mozarella, getost och fårost kan gå bra.

* Ät kött (särskilt nötkött), abborre, olivolja, broccoli och spenat.

Lämplig mat:
Nötkött
Lamm
Vilt
Kallvattenfisk
Olivolja
Broccoli
Vitlök, lök
Kålrot
Palsternacka
Katrinplommon
Nästan all frukt
Bästa dryck är kolsyrat mineralvatten.

Undvik:
Mjölkprodukter
Vete
Majs
Bönor
Bacon
Rökt lax
Inlagd sill
Cornflakes
Havregryn
Avokado
Oliver
Vitkål
Potatis
Svamp
Te och kaffe (både med och utan koffein).


* Undvik vete och de flesta andra sädesslag, bacon, lax, philadelphiaost, majsolja, cornflakes och jordgubbar.

Träna regelbundet med fysiskt krävande aktiviteter.
Risken att få inflammatoriska sjukdomar och magsår ökar med felaktig kost.


Blodgrupp 0, som beror på en defekt gen, är märkligt nog inte sällsynt: 39 procent av det norska folket har faktiskt blodgrupp 0. Det måste alltså finnas en fördel med att ha den defekta genen. En möjlig förklaring är att antikropparna mot A- och B-formerna av H-antigenet, som finns i blodet hos personer med blodgrupp 0, spelar en roll i kampen mot infektioner med vissa bakterier, och skyddar mot malaria. Emellertid är människor med blodgrupp 0 känsligare för andra bakterier och kolera.


BLODGRUPP A - jordbrukaren, vegetarianen eller medelhavstypen tål inte animaliskt protein lika bra som vegetariskt och mår därför bra av Medelhavsdieten med mycket grönsaker!

Blodgrupp A uppkom någon gång mellan 25 000 och 15 000 år f.Kr. i mellanöstern där den fortfarande är den vanligaste. De levde i samhällen som odlare och de är anpassade för jordbruksprodukter och sädesslag. De har för lite magsyra och smälter därför kött dåligt. De bör akta sig för nitrit - finns i rökta köttprodukter, som kan ge magcancer om man har för lite magsyra. De bör även avstå från komjölksprodukter. Mozarella, getost och fårost kan gå bra. De mår bra av vegetarisk kost och fisk. De har ett ganska svagt immunförsvar och är känsliga för infektioner.

* Bli vegetarian och ät sik, lax, sojamjölk, jordnötter, bovete, morötter och ananas.

Lämplig mat:
Makrill
Lax
Bönor
Sojaprodukter
Jordnötter
Olivolja
Bovete
Sallad
Spenat
Persilja
Kålrot
Morötter
Svamp
Blåbär
Grapefrukt
Ananas
Kaffe är helt okej och ett glas rött vin om dagen.

Undvik:
Komjölks­produkter
Kött
Vetemjöl
Pasta
Ansjovis
Skaldjur
Rökt lax
Kikärtor
Potatis
Tomater


* Undvik: anka, kaviar, brieost, cashewnötter, tomater och bananer.

Motionera med övningar som ger lugn och koncentration, till exempel yoga.
Motverka stress genom meditation.
Risken för att få hjärt-, kärlsjukdomar och cancer ökar om du äter felaktigt.



BLODGRUPP B - allätaren eller nomaden, den mest välbalanserade blodgruppen med ett tolerant matsmältningssystem som klarar mat från både djur- och växtriket!

Blodgrupp B utvecklades någon gång mellan 15 000 och 10 000 år f.Kr. i Himalayas högländer och spred sig till de asiatiska grässlätterna. De levde som herdefolk och fick sin mat från husdjur (kött och mjölkprodukter) och från odlingar. Är anpassad för en balanserad blandkost med mjölkprodukter. Den enda blodgruppen som mår bra av mjölkprodukter. De mår oftast bättre av fisk än av kött. De ska undvika kyckling. De har lätt för att få lågt blodsocker eftersom de är extra känsliga för lektiner som orsakar blodsockerfall.

Du kan äta den mest varierande kosten av alla. Du som har blodgrupp B är den enda som tål mjölkprodukter. Ät gärna: lamm, vilt, torsk, fetaost, morötter och bananer.

Lämplig mat:
Lamm
Rådjur
Hälleflundra
Lax
Torsk
Röda kidneybönor
Keso, getost
Yoghurt
Mozzarella
Olivolja
Mandel
Havre
Knäckebröd
Rödbetor
Broccoli
Persilja
Morot
Paprika
Banan
Lingon

Undvik:
Vete
Korn
Råg
Majs
Kyckling
Ansjovis
Skaldjur
Mögelost
Sesamfrön
Jordnötter
Linser
Rädisor
Kronärtskockor
Oliver
Tomater
Läskedrycker och kolsyrat mineralvatten.


Undvik: kyckling, räkor, glass, avokado och rabarber.

Måttlig fysisk träning med mental balans, till exempel simning och fotvandring.
Risken för virussjukdomar som angriper nervsystemet ökar om du äter fel kost.



BLODGRUPP AB - gåtan eller nutidsmänniskan dricker gärna kaffe men ska undvika läsk och te!

Blodgrupp AB uppstod för ca 1000 år sedan när folk från Himalayas högländer spred sig till de asiatiska grässlätterna. Är den yngsta och också sällsyntaste av blodgrupperna. Kanske kommer den att bli dominerande i framtiden eftersom den är mångsidig och flexibel. Den har lätt att anpassa sig till förändringar i kosten och miljön. Är en kombination av anlagen från A och B. En del personer är övervägande A - de bör vara försiktiga med mjölkprodukter, en del är mera B - de har ett lite större proteinbehov. AB-personer har låg magsyranivå. De mår bäst på övervägande vegetarisk kost.

* Välgörande mat: kalkon, lax, yoghurt, getost, ris, gurka och druvor.

Lämplig mat:
Tofu
Kalkon
Makrill
Forell
Sardiner
Olivolja
Jordnötter
Råg
Havre
Rödbetor
Broccoli
Grönkål
Palsternackor
Körsbär
Vindruvor
Kiwi
Ett glas rött vin om dagen för hjärtat och ett par koppar kaffe för magsyran.

Undvik:
Nötkött
Majs
Kyckling
Bovete
Bacon
Avokado
Paprika
Banan
Mango
Apelsin
Smör
Parmesan
Coca-cola och vanligt te


* Undvik: griskött, rökt lax, glass, cornflakes, majs, avokado och bananer.

Du har de flesta för- och nackdelar från både grupp A och B.
Utöva koncentrationsövningar som yoga i kombination med måttlig fysisk träning.
Du har det kraftigaste immunförsvaret av alla blodgrupperna.

Välj mat efter din blodgrupp – gå ner kilona snabbt!
Ät rätt för din blodgrupp – och tappa kilona snabbt.
På bara tre månader har du bantat bort tio procent av din vikt.
Äter man mat som inte stämmer med ens blodgrupp kan det reta immunförsvaret och på längre sikt leda till sämre blodflöde. Tack vare att du följer den diet som är anpassad för din blodgrupp irriterar du inte immunförsvaret och du belastar inte kroppen. Det är bra, eftersom mycket av den övervikt vi ser i dag beror just på dålig blodcirkulation och svullnader.


Om jag ska gå efter hur jag mår efter ha ätit något så gör jag denna lista... Kan det vara förklaring på varför min mage reagerar på vete, majs och bönor?

Ät gärna:
kött, fisk, ägg och fågel
vitkål
morötter
broccoli
blomkål
vitlök
vitmögelost
drick allra helst vatten och andra okolsyrade drycker

Unvik:
potatis
ris
vete (pasta)
majs (färsk eller inlagd majs, popcorn, cornflakes osv)
jordärtskocka
äpple
blåbär
apelsin
kiwi
plommon
druvor (russin)
gullök
bönor
ärtor
te och kaffe
mjölk
kolsyrade drycker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar