måndag 18 juli 2016

Överkänslighet, överexalteringar, "HSP"

Jag är med i en grupp på Facebook där en skrev en fråga om "HSP-barn". Jag visste inte vad detta innebar så jag fick helt enkelt läsa på...

* Du noterar fler subtiliteter än andra, din hjärna bearbetar all information mer på djupet.
* Du blir lätt överstimulerad, du lägger märke till så mycket och har svårt att filtrera både sensoriska (smak, lukt, syn, hörsel och känsel) och emotionella intryck. Du blir lätt överstimulerad och behöver regelbunden vila.
* Du har svårt att sätta gränser. Du är extra mottaglig för sensoriska intryck men också för emotionella. Du kan alltså känna av stämningar och andra människors behov. Du har också en välutvecklad empati: Inte nog med att du har förmågan att sätta dig in i hur andra mår, deras tillstånd kan få dig att känna dig på samma vis själv!

Högkänsliga kommer att till olika grad känna igen sig i en eller flera av dem: psykomotorisk, sensorisk, intellektuell, imaginell (föreställnings-) och känslomässig. Enligt Dabrowski är dessa ÖE alltså medfödda och förankrade i nervsystemet, vilket innebär en ökad mottaglighet för yttre stimuli. Han kallade dem "en tragisk gåva", eftersom individer med en särdeles utvecklad medfödd känslighet (vad vi kallar högkänslighet) upplever allting i livet med större intensitet och är benägna att ha återkommande och svåra kriser. Livet för en person med ÖE är varken lätt eller lugnt - den som har förmågan att uppleva extremt höga toppar kommer också att uppleva extremt djupa dalar; tillvaron kan jämföras med att åka berg-och-dal-bana (otroligt kreativa personer kan knappast undgå många inre konflikter och stresskänslor, men det är just däri kreativiteten ligger).

Dessa människor upplever vardagen otroligt intensivt och genomlever livets lyckostunder och sorger på ett mycket djupare sätt än andra.

Överexalteringar (ÖE) och neuroser är ett resultat av de inre konflikter som uppstår när en särbegåvad individ försöker anpassa sig till det dagliga livet – detsamma som att få en fyrkantig kloss att passa in i ett runt hål! För Dabrowski är det nödvändigt med inre konflikter för att kunna nå ett högre stadium i personlighetsutvecklingen. Han menade att människor med vissa intensiteter eller ÖE upplever särdeles djupa inre konflikter och att de felaktigt betraktas som störda och deras drag som ”överdrivna” när de i själva verket är födda med en större ”utvecklingspotential”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar