onsdag 17 juni 2015

Åderbrock

Som du säkert vet, pumpar hjärtat ut blodet genom pulsådrorna till alla delar av kroppen - till alla organ och till armar, ben och huvud. Blodet sprids i de fina kapillärerna för att sedan åter samla sig i större och större blodkärl, venerna, som till sist når hjärtat. Artärer är ganska tjocka och elastiska och formas hela tiden av det skiftande trycket, på grund av pulsen. Vener är däremot tunna och saknar helt elastiska fibrer. De kan därför inte dra ihop sig och pressa blodströmmen vidare. Venernas kretslopp är beroende av de omkringliggande musklerna och de klaffar, som sitter inne i venerna och hjälper till med att pressa blodet rätt väg.

Vad är åderbråck?
Åderbråck är utvidgade, förlängda vener. De kan uppstå i alla vener, men är vanligast i dem på benen. Åderbråck - eller varicer som de också kallas - utvecklas med åren hos många människor. I de flesta fall ger åderbråck inga obehag; många kan dock uppleva ett rent kosmetiskt problem.

Vem får åderbråck?
Det finns en tendens att åderbråck till viss del är ärftliga. Kvinnor får oftare åderbråck än män. De uppstår kanske under graviditeten, men ger symptom många år senare.

Hur känns åderbråck?
I början känner du ett åderbråck som:
•Tyngd och trötthet i benen.
•Det kryper i benen; kramp i vadmuskulaturen kan förekomma.
•Senare får du kanske ömhet och smärtor i benen, som blir svullna på grund av dålig blodcirkulation. Man kallar detta ödem eller vatten i benen.

Var kan man söka hjälp?
Om du har problem i din vardag, får vatten i benen och har svårt att klara av stående arbete eller om du har oroliga ben om natten och har svårt att sova, bör du tala med din läkare om att bli behandlad.



Orsakerna som skapar dem är flera, så som fetma, stillasittande, ärftlighet, arbeten som tvingar en att vara i samma position under flera timmar (såväl stående som sittande), preventivmedel, graviditet, etc.

Vissa orsaker som gör att man enklare får åderbråck är:

Övervikt: tjocka ben kräver mer blodtillförseln från artärerna, vilka sedan måste tömmas av venerna, vilket främjar en överbelastning av dem.

Graviditet: Graviditet (särskilt under de sista veckorna) är den vanligaste orsaken till uppkomsten av åderbråck hos kvinnor, eftersom allt eftersom graviditeten utvecklas ökar trycket i venerna i området vilket hindrar en fri cirkulation tillbaka till hjärtat.

Klimakteriet: De hormonella förändringarna som är typiska för klimakteriet framkallar åderbråck.Högt tryck på artärerna: Ett högt tryck på artärerna (som i sin tur påverkas av fetma) är en annan vanlig orsak till uppkomst av åderbråck.

Klä sig med tajta kläder/ skor: Kläder bör vara vida, mjuka och alltid ge ventilation. Alla typer av plagg som sitter för tajt på benen (strumpbyxor, knästrumpor, etc.) och försvårar en bra blodcirkulation bör undvikas till varje grad om man har åderbråck eller en benägenhet att få det.

Användning av preventivmedel eller hormonella mediciner: Användning av preventivmedel orsakar vätskeretention, förutom att främja just problem med klaffarna hos de retikulära venerna. Många kvinnor tycker att de känner hur hormonella förändringar under cykeln gör att morfologin hos venerna varierar, många av dem håller med om att det var när de började använda preventivmedel som de utveckla de första “spindeln venerna”.

Stillasittande: Det som påverkar venerna är fotkudden och benmusklerna, och eftersom ett stillasittande liv inte bidrar till muskelkontraktion eller driften av fotkuddarna som knappt sätts i aktivitet, orsakar det ett dåligt blodflöde och en ventil överbelastning av stora proportioner, som utan tvekan avsevärt ökar risken för uppkomsten av åderbråck.

Jobba eller vara stående under längre perioder: Precis som händer med fysisk inaktivitet så vid arbete där man står för länge (och i förlängningen, att vara stående under lång tid vid alla typer av omständigheter), så får man lite muskulös motion, utöver det att retursystemet alltid måste arbeta mot tyngdkraften, med tanke på läget.

Ärftliga faktorer: Om dina föräldrar eller mor-/farföräldrar led av åderbråck är det mycket möjligt att du också kommer att lida av dem.

Förebyggande behandlingar
Några alternativa terapier för behandling av åderbråck kräver inte operation och även om de av sig själva inte är tillräckligt effektiva bidrar de med sitt för att bekämpa utvecklingen av vissa åkommor. I fråga om åderbråck kan de användas för att lindra vissa symtom eller obehag i samband med denna sjukdom eller för att förbättra det estetiska . De viktigaste behandlingarna och förebyggande terapeutiska åtgärder är:
Flebektomi: Rör sig om ämnen som verkar främst på mikrocirkulations nivå och förbättrar symtomen vid kronisk venös insufficiens. Det är mycket viktigt att de ordineras av en läkare.
Elastiska strumpor: Stödstrumpor ordineras för alla stadier av kronisk venös insufficiens och som förebyggande av åderbråck vid graviditet. De verkar genom att förebygga venös stas, åderbråck och förbättrar venös funktion under promenader. Vi rekommenderar inte att man använder dem utan medicinsk ordinering.
Även om inte alla vet det, åderbråck drabbar både kvinnor och män men det är mycket vanligare hos de förstnämnda, ja för enligt flera detaljerade studier så drabbar det enbart en man på fem kvinnor.

Vad som är säkert är att enligt de senaste beräkningarna så lider en av tio av åderbråck någon gång under livet och är vanligare hos kvinnor som en konsekvens av graviditet och hormonförändringar.

Tips och råd för att förebygga åderbråck

Ha en balanserad vikt. Flertalet studier har visat att överviktiga personer har 50 % större risk att utveckla åderbråck jämfört med andra personen. Dessutom, överviktiga med åderbråck lider större risk att uppvisa koagulering i blodet.

Låta genomföra regelbundna kontroller. Uppkomsten av åderbråck sker successivt, därför är det mycket rekommendabelt att när man väl har genomfört borttagandet av dem genomgå årliga kontroller hos en specialist för att i förhand behandla åderbråck som är på väg att komma.

Inte vara stående under längre tider. Detta bör vara en grundläggande regel att följa, oavsett om de är på jobbet eller någon annanstans. Att välje ett yrke efter benägenhet för uppkomsten av åderbråck är inte lätt, så om du har ett yrke som kräver att du står eller sitter i samma ställning under lång tid, så som vid arbete vid löpande bandet, kontorist, frisör, osv. måste du tvinga dig själv att inkludera vanan att ta dagliga promenader på minst en halvtimme och att idrotta en och annan helg. Därmed neutraliseras påtagligt den cirkulationssvikt som orsakas av den verksamhet som bedrivits på din arbetsplats, och på så sätt undvika uppkomsten av åderbråck.

Likaså de som spenderar mycket tid hemma bör undvika längre stunder stående med tvätt, strykning, matlagning eller annat hushållsarbete. Det bästa är att tvinga sig själv att arbeta med korta uppehåll och spendera lite tid med att gå mellan uppgifterna. Det är också viktigt att förvärva vanan med dagliga promenader för att stärka rörligheten i de nedre extremiteterna, vilket är viktigt vid åderbråck.

Undvika stark värme. Det är inte tillrådligt med överdriven solexponering, särskilt i stillastående läge, eftersom det kan orsaka vasodilatation och förekomsten av små åderbråck som är föga estetiska. Allt för varma väder för semestern är inte att rekommendera, de bästa resmålen är ute på landet eller i bergsområden med svalare klimat. Varma bad med temperaturer över 28 ° C och att simma i mycket kallt vatten är inte heller lämpliga. Golvuppvärmning har också negativa effekter, men dessa kan minskas med mattor. Också varmluft i höjd med benen (i bilar, tåg, flygplan …), eldstäder, vaxning vid höga temperaturer, mycket varma bad, osv. är negativa faktorer som bör undvikas till förmån för våra ben..

Klä sig rätt. Kläderna bör vara vida, mjuka och alltid ge utrymmer för ventilation. Alla typer av plagg som sitter åt på benen (strumpbyxor, knästrumpor, etc.) och försämrar cirkulationen är något som man lämpligen bör undvika på alla sätt och viss om man har åderbråck eller en benägenhet att få det.

Ha bekväma skor. Vid varje behandling som utförs mot åderbråck är det lämpligt att gå barfota på sand eller gräs. Skorna ska alltid vara vida och heltäckande utan öppningar av något slag, och med tunn sula. Klackarna bör varken vara för höga eller för låga, de bör i genomsnitt vara 3 till 4 cm, vilket underlättar funktionen hos vadmusklerna och fotsulan, eftersom det annars främjar uppkomsten av åderbråck. Alla typer av oregelbundenheter, alltså som kan vara negativt för fötterna eller benen påverkar cirkulationen i området.

Andra rekommendationer för att förebygga:
Följ en balanserad och fiberrik kost. En balanserad kost fyller en mycket viktig roll när det gäller att undvika åderbråck. Vår kost är en av de viktigaste faktorerna när det gäller övervikt vilket är en av de vanligaste orsakerna till åderbråck.

Doppa benen i varmt och kallt vatten. Att sänka ner benen i vatten är mycket bra för att stärka dem, speciellt om vi varvar varmt vatten (ungefär 38 C) med kallt vatten. Du kan också göra det genom att lägga på en varm kompress på det drabbade området (utan att trycka för mycket) under 2 minuter, mer eller mindre. Efter det kan du lägga på en till med kallt vatten under en halv minut och fortsätta med detta under 10 minuter, avsluta med den kalla kompressen. Detta gör så att åderbråcken inte förvärras.

Utöva någon typ av fysisk aktivitet. Lite daglig träning speciellt att gå (1 timmer om dagen) hjälper så att inte venerna drar ihop sig, de töms och blodet skickas upp mot hjärtat och motverkar åderbråck, eftersom att vara sittande länge eller stående påverkar att blodet samlas i venerna i benen.

Massera området som är drabbat av åderbråck. Lägg benen högre upp än resten av kroppen och ge dem en lätt massage från fotleden till knäet. Det bör göras mjukt eftersom det annars kan skada åderbråcken än mer.

Håll benen högt. En upphöjd position med benen är alltid bra vid åderbråck, eftersom det egentligen bara är svaga vener som inte längre har kraft att skicka tillbaka blodet till hjärtat. Det är därför vi bör hjälpa dem genom att stödja benen på en stol eller ett bord och ha benen i nivå över höften och på så sätt balansera tyngdkraften. Det räcker med en halvtimme om dagen (helt mitt på dagen).

Byt ställning hela tiden. Gör denna enkla övning så många gånger som du kan om dagen: sätt på dig stödstrumpor, lägg dig på rygg, lyft benen och låt dem vila mot väggen. Ha denna position under två minuter för att blodet i venerna ska gå emot hjärtat.

Rör på benen. Personer som sitter mycket löper större risk att få åderbråck än de som lever ett aktivt liv. Om det är så att du på grund av arbetet sitter still i många timmar bör du en gång i halvtimmen ta två minuter för att sträka på benen, och rör på tårna – men har du skor på dig blir det svårt att göra denna övning- stå på tå så många gånger som du kan och gå en bit varje timme. Du kommer att märka att det är mycket bra för åderbråck.

Gå barfota. Att gå barfota på gräs eller sand är något som är mycket bra för åderbråck. Att gå vid havet är en av de bästa behandlingarna, ja för på en och samma gång drar man nytta av fukten och saltet som kommer från havet.

Utöva yoga. Yoga är en av de övningarna som kan hjälpa och att lindra det obekväma med åderbråck. Till exempel denna enkla övning: lägg dig på rygg, lyft upp benen på en stolssitts och andas in genom näsan. Detta gör att tyngdkraften för bort det samlade blodet i benen och styr om det.

Sov med benen lätt upphöjda. Lyft sängen vid fotändan genom att lägga ett par telefonkatalog eller liknande under madrassen för att lyfta den (ca. 10 cm) och ha sedan benen upphöjda medan du sover. Du kommer att märka att problemet med åderbråck inte förvärras. Om du har någon typ av hjärtproblem eller andningssvårigheter bör du rådfråga en läkare innan du ändrar på madrassen.


Dess utvalda beståndsdelar återuppbygger och stärker venerna.
Nyponolja besitter en hög halt enkelomättade fettsyror, framför allt alfalinolensyra som förnyar och återuppbygger huden.
Vitamin C & E, antioxidanter för att stimulera hudförnylse.
Arnikaextrakt minskar skuggor och mörkare partier och fläckar genom att främja blodflödet.
Arnika växer i Europa, Sibirien och nordvästra Amerika. I början av 1800-talet användes det för att behandla svullnader och blåmärken på huden.
Ginko Biloba, antioxidant för att befrämja cellförnylse.
Marigold Extrakt har en mjukgörande och lugnande effekt.
Eterisk mandarinolja har en uppfriskande effekt.
Eterisk lavenderolja har en avslappnande effekt.


Genom att använda stödstrumpor förebygger du detta och får fina ben längre! Prova våra snygga stödstrumpor du med och upplev skillnaden med pigga, glada ben!

Risken för blodpropp fördubblas vid stillasittande resor på mer än fyra timmar. Längre flygtider och flera mellanlandningar ökar risken ytterligare. Utförd studie visade att testpersoner som bar stödstrumpor ej utvecklade venös blodpropp.
Källa: WHO Research into Global Hazards of Travel,
WHRIGHT-project. Final report phase 1.




5 tips som hjälper dig att förebygga fula kärl
1. Använd stödstrumpor. De ”skjutsar” blodflödet mot hjärtat och minskar risken för åderbråck.
Mat och motion
2. Motionera och ät nyttigt.
3. Hästkastanj. Naturläkemedel som innehåller hästkastanj kan hjälpa mot störningar i blodflödet i benen, vilket ofta leder till åderbråck.
4. Sluta med p-piller. P-piller ökar risken för åderbråck.
5. Gör som Pippi. Sitt inte med benen i kors (blodflödet till hjärtat minskar och risken för åderbråck ökar). Gör som Pippi, sov med fötterna på huvudkudden! Massera benen, bra för cirkulationen.


Klicka här för att välja stödstrumpa!

2 kommentarer:

  1. Tack för ditt inlägg! :)

    Jag har ådebråck som jag vill ska bort!!!

    Suttit och läst om åderbråcksbehandling på www.plastikoperationer.net/behandling-aderbrack-bort det står bra information om du vill veta mer. På sidan står det bland annat om injektionsbehandling mot åderbråck. Har du gjort den behandlingen? Om ja, vad tycker du? Kramen

    SvaraRadera
  2. Jag har inte behandlat åderbrock alls.

    SvaraRadera