Ingredienser till NÖTFRIA rawbars
Pumpafrön 1,5 dl
Solrosfrön 1,5 dl
Psylliumfrön 2 msk
Kokosflingor 1 dl
Vaniljpulver 0,5 tsk
Lime 1 st
Torkade fikon 14 st (ca 2 dl)
Torkade aprikoser 14 st (ca 2dl)
Kokosolja 4 msk
Salt efter smak
1. Blötlägg fröerna ett dygn innan!
a) Häll dina nötter/frön i en skål och täck med ljummet vatten.
b) Tillsätt 1-2 msk havssalt eller ett par matskedar flytande vassle, äppelcidervinäger eller juice från en citron.
c) Låt ligga i blöt i 12-24 timmar.
d) Håll ut vattnet och skölj av nötterna/fröna. Lägg sedan upp på en plåt med bakplåtspapper.
2. Mixa frön, kokosflingor och vaniljpulver. Häll över i en skål.
3. Mixa torkad frukt med skal och saft från lime, kokosolja och salt i matberedaren tills det blir en kletig massa. Tillsätt därefter fröblandningen och mixa tills allt blandar sig till en jämn men kladdig smet och den bildar en ”klump”.
4. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper och tryck till med pappret så du formar det till en avlång ”kaka”. Vik in kanterna på pappret, vänd upp och ner och kavla ut. Detta är det minst kladdiga sättet att få jämnstora bitar.
5. Lägg in i kylen för att kokosoljan ska stelna i ca 30 minuter innan du skär upp i bitar.
6. Förvara i en tätförsluten burk i kylen tills de tar slut.
Ingredienser NÖTBOLLAR
Cashewnötter 250 g (ca 5 dl)
Torkade fikon 3 st
Torkade dadlar 5 st
Kokosolja 2 msk
Vanilj 1 tsk
Citronskal 1 citron
Citronsaft 1/2 citron
1. Blötlägg nötterna i 3-6 timmar.
2. Efter blötläggningen torkar du nötterna i ugnen på ca 100 grader till de är torra.
3. Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare eller mixer till en slät smet.
4. Rulla till bollar av önskad storlek (eller gör bars som ovan).
5. Förvara i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar