onsdag 23 mars 2016

Det är inte lätt att vara hälsosam...

Bästa råvarorna för att bli mätt och smal: grönsaker, mandel, valnötter, lax, linser, bönor, avokado, makrill, strömming osv!

Fullkornsbröd och sushi – inte så bra som du tror

Intag av artificiella sötningsmedel resulterar i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra. Nedsatt glukostolerans innebär en försämrad förmåga hos kroppen att hantera blodsockret och är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes. Forskarna kunde visa att det är tarmens bakterier som är orsaken, att sötningsmedel förändrar sammansättningen av tarmfloran, vilket får blodsockret att skjuta i höjden

Läsk är extremt farligt – bör ha varningstext! Juice är något som flera experter varnar för och anser att man endast bör dricka en gång per dag. Många tror att det är hälsosammare. Sockret i fruktjuice består liksom i bordssockret, sackaros, av hälften fruktos och hälften glukos. Det är fruktos som är den farligare delen. Den har många negativa effekter, som att öka risken för gikt, fettlever, cancer, diabetes. Capewell visade i samma intervju en europeisk studie som visade att vuxna som drack mer än en burk av läsk hade 22 procents högre risk att utveckla diabetes typ 2 än de som drack mindre än en burk i månaden.

En kost rik på socker kan störa ett antal neurologiska processer, i synnerhet de som bidrar till minnet. Risken för stroke ökar med 20 procent om man dricker mer än 4 dl sötad dryck om dagen. Risken för att drabbas av kronisk hjärtsjukdom jämfört med dem som drack minst läsk ökar. Ett högt sockerintag får din kropp att jämt och ständigt släppa ut stora mängder insulin i kroppen. Det leder till blodsockersvängningar med medföljande risk för övervikt, men det trubbar också av systemet. Att konsumera mycket socker ökar risken för typ 2-diabetes. Forskarna har också kopplat läskförbrukning till en förhöjd risk för lungkomplikationer, som kronisk obstruktiv lungsjukdom (kol). Mängden läskkonsumtion är associerad med en ökad risk för astma och kol.

Allt fler vuxna tackar nej till socker men fortsätter att mata barnen med för mycket sött. Under ett vanligt barnkalas sätter barnen i sig ungefär 28 sockerbitar på två timmar lika mycket som de högst bör konsumera under två och en halv dag, om vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Eller fem dagar, om vi följer Världshälsoorganisationens nya hälsomål. Vi kan nästan inte ha någon social samvaro utan att ge barnen socker. Klassfesten, skolresan, avslutningen och utflykten kryddas med socker. Man får en bulle efter fotbollsträningen, en glass när man går och badar... Barn blir sjuka av för mycket socker: inflammerade kroppar och typ 2-diabetes samt ökad risk för demens, hjärtkärlsjukdomar och cancer. När levern tvingas ta hand om för mycket socker börjar den tillverka fett ur sockret. Så småningom sprängs fett in i levern och musklerna, och hormonerna i barnens kroppar kommer i obalans, med bland annat ökade hungerkänslor som följd. Fetma är kopplat till en rad problem som växer bland världens unga: för tidig pubertet, depressioner och astma. Magproblemen ökar också. Så sluta sockerchocka barnen!

Australiensaren Damon Gameau ville se vad som händer om han sätter sig själv under en strikt ”hälsosam”, fettsnål diet, som han visste har högt sockerinnehåll, under 60 dagar. Efter bara tre veckor blev Damon både lynnig och trög. Läkaren som följde honom under experimentet säger att Damon dessutom började utveckla sjukdomen fettlever, ett medicinskt tillstånd som innebär att fetter ansamlas i den drabbades leverceller. Enligt läkaren är det allvarligaste med fettlever att man får leversvikt - ett tillstånd där levertransplantation ibland är enda utvägen. Forskning har visat att söta drycker är kopplade till typ 2-diabetes. En för stor konsumtion av socker är också förenat med risk för hjärt- och kärlsjukdomar, den största dödsorsaken för både män och kvinnor i USA, enligt CDC.
- Det enda socker jag åt var det som fanns i den så kallade ”hälsomaten”, som mager yoghurt, müslibars, spannmål, fruktjuicer och sportdrycker ... sånt som många föräldrar ger sina barn i tron att de får något bra.


Fortfarande innehåller många livsmedel som riktas till barn alldeles för mycket socker och salt. Frax frukostflingor från Frebaco och Havrefras från Quaker Oats är bäst med 9–11 gram socker per 100 gram. Värstingarna var Honungspuffar och Choc'n Crisp från Brüggen med 42,2 respektive 37,5 gram. Var fjärde granskad flingsort fortfarande innehåller över 30 procent socker. Många yoghurtar innehåller mycket tillsatt socker.

Svullen känsla i magen? Jobbiga gaser? Dålig hy? Svårt att gå ner i vikt? Att sluta med mjöl kan vara lösningen för att må bättre! Få platt mage snabbt – välj bort vitt gluten

Vi äter för mycket socker, fel sorts fett och för oregelbundet. Stress och nikotin ökar också risken för bukfetma. Stress påverkar inte bara kroppen utan hela livsstilen, det resulterar ofta i ständigt småätande och för lite motion. Ju större midjemått du har desto farligare blir det. För att bli av med det farliga magfettet rekommenderar Mai-Lis Hellenius en kost rik på grönsaker, frukt, fleromättade fetter, fisk och ljust kött.
- Vi måste också röra på oss mer. Det är bra att träna men det räcker inte när vi är stillasittande resten av dagen. Studier visar att de som regelbundet tar en bensträckare är i genomsnitt 4 cm smalare runt midjan.


Kennet Nordqvist, 51, hade ett midjemått på 141 centimeter och vägde 162 kilo. Han hade gallsten, njursten, ett jättehögt blodtryck och var på väg att få diabetes. I takt med att bukfetman minskade kunde Kennet sova bättre. Tidigare hade han problem med snarkningar och sömnapné, bara att andas kunde kännas tungt. Men nu kan han andas ordentligt och sömnbesvären har försvunnit. I dag väger Kennet 89,5 kilo och har ett midjemått på 96 centimeter, midjan är 45 centimeter smalare.

Diabetiker som äter LCHF-light blir smalare, får bättre blodsocker, mindre ont i kroppen och allmänt bättre hälsa. Lågkolhydratkost vinner hälsokampen mot lågfettkost, i en ny svensk studie.

Ät dig smal: 3 sätt!
• Viktnedgång
• Stabilt blodsocker
• Mindre sötsug
• Lägre insulinutsöndring
• Mindre fettinlagring
• Bättre humör
• Mer energi
• Lugnare mage
• Mindre inflammation i kroppen
• Bättre hy
• Mindre värk
• Lägre risk att drabbas av sjukdomar som diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och cancer.


Bär du på extrakilon? Tjock och vältränad är bättre än att vara smal och otränad.

Fetma ökar risken för hjärtinfarkt och flera andra sjukdomar. en när sjukdomen väl slår till har en rundare patient konstigt nog större chanser att klara livhanken än den som är smal. Personer klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationens gränsvärden löper ungefär 6 procent mindre risk än normalviktiga att dö i förtid. Även för dem med lätt fetma är risken mindre. Först vid kraftig fetma ökar risken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar