* Ät mer grönsaker, baljväxter och fullkorn. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera matvalen på grönsaker i säsong, baljväxter och fullkornsprodukter.
* Välj kött med omsorg och begränsa mängden. Variera ditt proteinintag och minska portionsstorleken. När du äter kött, se till att välja kött där man har tagit hänsyn till djuromsorg, biologisk mångfald och hållbarhet.
* Ät varierat. En varierad matsedel är färgrik och innehåller olika näringsämnen som vi behöver. Proteinet bör komma från olika källor, gärna mycket från baljväxter.
* Ät certifierat. Hållbarhetscertifieringar innebär att det görs oberoende kontroll av att produkten lever upp till en standard med högt ställda krav.
• Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla portioner grönsaker.
• Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
• Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
• Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.
• Använd gärna olja i matlagningen.
- Byt ut köttbullarna mot kalkonbullar.
- Prova att göra pannkakor genom att byta ut mjölken mot havremjölk.
- Prova att göra queneller på torsk eller sej.
•När du gör smoothies, lägg i lite grönsaker som spenat och avokado. Det gör att smoothien både blir nyttigare och ger mer mättnadskänsla.
•Byt ut köttfärsen mot kycklingfärs i köttfärssåsen eller till tacosen. Bättre för er och för miljön!
•Köp mindre tallrikar! Mindre tallrik = mindre portion!
•Samla allt godis, snacks och kakor i ett eget skåp i köket.
■ 100-150 gram godis är en rimlig veckomängd. Tänk också på att vara återhållsam med efterrätter och sötade drycker.
■ Låt inte godisskålarna stå framme. Besöker du släkt eller vänner kan man be även dem att försöka att undvika det.
■ Hitta på roliga saker tillsammans som innebär fysisk aktivitet, samlas inte bara kring matbordet. Lägg i stället lite pyssel eller annat barnen gillar.
■ Försök att ha en lite lyxigare sallad eller grönsaksmix med på middagen.
Kom ihåg att det är de små valen i vardagen och inte helgerna som är det viktiga ur ett hälsoperspektiv.
I en undersökning som gjordes i USA analyserade forskare personer som försökte följa en diet. De jämförde hur väl personerna följde sin diet – före och efter det att de ombetts att fotografera allt de åt. Efter undersökningen uttryckte majoriteten av deltagarna att de åt bättre när de fotograferade maten. De blev även mindre sugna på att småäta.
Så varför inte testa du också? Börja med Blixtdieten – och fota allt du äter. Det innebär att du fotar alla dina måltider i en slags matdagbok. På så sätt får du bättre koll på din kost och en chans att tänka efter innan du stoppar i dig någonting onyttigt. Om du lägger upp bilderna eller inte, det bestämmer du själv!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar