fredag 4 oktober 2013

Kanelbullens dag

Här är ett alternativ (utan vetemjöl) till vanliga kanelbullar:

Degen:
4 ägg
4 msk sötning (björksocker, sukrin, ica stevia strö, Bakery+ eller dylikt.)
1 dl standardmjölk eller grädde
50 g smält smör (helst osaltat) 0,5 dl kokosnötmjöl (ej kokosflingor)
1,5 dl mandelmjöl
2,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma

Ägg och mandelflisor till gardering

Kanelsmöret:
100 g mjukt (rumsvarmt) smör
1 msk kanel
2 msk sötning

Garnering:
Ägg
Eventuellt mandelflingor eller hackade hasselnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Vispa 4 ägg och 4 msk sötningsmedel kraftigt under minst 5 minuter.
3. Blanda i 1 dl mjölk eller grädde och 50 g smält smör. Blanda väl.
4. Blanda i 0,5 dl kokosmjöl, 1,5 dl mandelmjöl och 2,5 msk fiberhusk. Blanda väl.
5. Låt svälla 10 minuter.
6. Kavla ut degen mellan två oljade bakplåtspapper.
7. Dra loss översta pappret.
8. Bred ut smöret och strö över kanel och sötningsmedel.
9. Rulla försiktigt ihop den till en rulle.
10. Skär ca 3 cm tjocka bitar och lägg i bullformar.
11. Pensla med ägg. Om du vill ha något annat strör på det.
12. Ställ in i mitten på ugnen i ca 15 minuter.
13. Låt svalna. Dessa är oftast goda även dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar