måndag 1 augusti 2016

Epsomsalt = magnesiumsulfat

(Tryck på texten för att komma till källarn!)

Magnesiumsulfat, MgSO4, är ett salt som tillsammans med sitt hydrat, MgSO4·7H2O (som även kallas Epsomsalt, engelskt salt eller bittersalt) har många användningsområden.
* Används för att bota magnesiumbrist hos människan (muskelkramper)
* Mineralsalt till matlagning (ca 10% magnesiumsulfat)
* Godkänd livsmedeltillsats med nr E 515; används som konsistensgivare för bordssalt.
* Laxermedel (bittervatten).
* Fram till 1920-talet intravenöst som bedövningsmedel.
* Används i floatingtankar, 600l vatten och 375 kg Magnesiumsulfat.
* Motverka magnesiumbrist hos odlade växter.
* Används som torkmedel vid organisk syntes.
* Magnesium är ett av de första ämnena som försvinner vid bl.a. stress.
- Höga doser magnesiumsulfat kan ge andnings- och hjärtstillestånd.
- Långvarigt bruk kan nedsätta aptiten.

- Skall användas med försiktighet vid nedsatt njurfunktion, störd hjärtfunktion med retledningsrubbningar eller avancerad respiratorisk insufficiens.

Extra magnesiumtillförsel är särskilt aktuell efter gastrointestinal kirurgi och/eller extra vätskeförluster från mag-tarmkanalen såsom vid fistlar, diarré, dränage och stomier. Hypomagnesemi och/eller förhöjt magnesiumbehov förekommer också vid alkoholism, pankreatit, diabetes, diuretikaterapi och brännskador.
* vattenreglering vid ölbryggning.

När vi blir psykisk eller fysisk stressade frigörs magnesium från våra blodceller och går in i blodplasman varifrån det sedan utsöndras i urinen. Vid frigörandet av detta extra magnesium-påslag får vi både extra energi och blir lugnare. Vid kronisk stress urlakas din kropp på magnesium och ju mer stressad du är, desto större magnesiumförlust, vilket innebär att du kan behöva äta extra mycket av de livsmedel som innehåller magnesium eller att ta extra kosttillskott med magnesium. Under perioder av stark stress kan man förlora upp till hälften av sitt magnesiumlager. OBS! Dricker du en Coca-Cola förlorar du 150 mg magnesium vilket beror på att Coca Cola innehåller lika stor mängd fosforsyra som driver ut både magnesium och kalcium ur kroppen.

För att hålla leverfunktionen optimal kan man hjälpa till genom ett dagligt intag av Epsomsalt, Magnesiumsulfat.

Londonförorten Epsom är känd för två saker: Derby-kapplöpningarna sedan 1799 och epsomsaltet sedan långt dessförinnan. Stadens mineralkällor var berömda redan i mitten av 1600-talet och gjorde Epsom till en av 1700-talets populäraste kurorter.

Epsomsalt används bland annat mot ömma muskler. Ett avslappnande bad med 3 dl eller upp till 2 liter Epsomsalt, 3 gånger per vecka i minst 12 minuter tillför kroppen sitt behov av magnesium via huden. Vid bad absorberar huden magnesium, sulfat som är den andra beståndsdelen i saltet, driver bort toxiner. Men också till fotbad, omslag, massage, peeling och övrig kroppsvård.

Magnesiumsulfat används vid leverrensning. Det får kroppen att få ut gallsten. Jag skriver mer om detta längre ner.

•I en floatingtank har man blandat 600 liter vatten och tillsatt 400 kg Epsomsalt. Det gör att din kropp flyter upp och ger en känsla av tyngdlöshet.
•Temperaturen ligger omkring 35,5 grader vilket gör att du inte känner dig varken varm eller kall
•Både kropp och hjärna kan slappna av, du känner dig utvilad.
•Vattenrening sker mellan varje kund med speciell reningsteknik. Vattnet är helt sterilt

Men Epsomsalt är alltså även bra till växter, bland annat tomat och peppar. * Hjälper frön att gro.
* Gör att plantor växer och blir kraftigare.
* Förstärker klorofyll produktionen.
* Förbättrar upptagningen av fosfor och kväve.

LEVERRENING/LEVERRENSNING med Epsomsalt

Dag 1-3:
Undvik fett, salt och protein (eller minska kraftigt), dvs motsatsen till LCHF. Undvik nötter, olja, smör, avokado, kött, fisk, ägg, kyckling osv. Detta för att levern ska samla på sig galla. Du kan exempelvis äta pastasallader utan dressing och ost. Drick mycket (minst 1 liter) gärna äpplejuice. Äpplen innehåller en viss syra som påverkar gallan.

Dag 4:
Ät mycket kolhydratrik kost fram till 14:00. Exempelvis ris, bröd, pasta, grönsaker, frukt osv.
kl 14:00 Blanda 4 msk epsomsalt (bittersalt/magnesiumsulfat) med 8 dl kokt vatten och ställ i kylskåpet. Det går att ha i lite pressad citron.
Du kan dricka vatten eller osockrad äpplejuice innan 16:00 men sen ska magen helst vara tom.
kl 18:00 Drick 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen. Den är INTE god! (Den har laxerande verkan!)
kl 20:00 Drick ytterligare 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen.
kl 21:45 Gör iordning olivoljeblandning: Blanda 1,5 dl kallpressad olivolja med 1 pressad citron och/eller 1 pressad grapefrukt. Skaka kraftigt tills det blandat sig helt. Gå på toaletten innan läggdags och gör dig redo för sängen.
kl 22:00 Drick all olivoljejuice. Det var inte så dumt som det lät. Oljan gör att gallan behövs för att bryta ner fettet. Lägg dig genast på din högra sida i sängen. Gärna med högra knät uppdraget. Ju fortare du lägger dig desto mer stenar kommer ut.
Ligg på högersidan alla helst hela natten men dock minst 20 minuter. Epsomsaltet öppnat gallgångarna så när gallstenarna kommer ut gör det inte ont. Dag 5:
kl 06:00 Drick 2 dl epsomsaltlösning, somna gärna om på höger sida.
kl 08:00 Drick 2dl epsomsaltlösning. Eventuellt somna om på höger sida.

Du kan förvänta dig många toalettbesök med diarré eftersom epsomsalt är vattendrivande och laxerande. Om du vill kan du lägga i en sil eller liknade i toaletten för att se hur många stenar som kommer ut. Gallstenarna flyter så du kan alltid se dem i toaletten. Vanligen är de gröna men kan vara bruna i olika nyanser.
Vid 11-12 tiden kan du börja dricka och äta igen. Ta det försiktigt med fett och protein i början. Gärna frukt, grönt och Mariatistel. Undvik mycket fett och protein första dagen. Eftersom tarmen är tömd så kan det ta ett tag tills den fungerar normalt igen.

Behandlingen rekommenderas någon gång i kvartalet för de som känner av gallsten. Men som med AAAALLT så finns det skeptiska röster. Läs gärna kommentarerna efter inlägget på medvetenskap.

INFO OM GALLSTENAR

Galla bildas i levern, som är kroppens största körtel. Levern sitter högt upp i magen alldeles under mellangärdet på höger sida och är till största delen skyddad av revbenen. Gallan innehåller många olika ämnen som gallsalter, kolesterol, hormoner, vatten och gallfärgämnen. Gallan behövs för att fettet som man får i sig med maten ska kunna finfördelas innan det bryts ner och tas upp från tarmen. Den nybildade gallan lämnar levern genom levergången och lagras i gallblåsan tills den behövs för matsmältningen. Gallblåsan ser ut som ett litet päron och ligger på leverns baksida. Gallblåsegången från gallblåsan går ihop med levergången från levern och bildar en gemensam gallgång. Den mynnar i den del av tunntarmen som kallas tolvfingertarmen, och här töms gallan ut. Det är endast när tarmen innehåller fet mat som ska brytas ner som gallan kan passera ut i tolvfingertarmen. En ringmuskel vid mynningen till tunntarmen förhindrar att gallan passerar vid andra tillfällen. Små gallstenar följer med gallan ut i tarmen och lämnar kroppen med avföringen. Större stenar kan orsaka problem på olika sätt. Det vanligaste är att man får ont. När man har ätit försöker gallblåsan tömma ut galla till gallgången. Gallblåsan drar ihop sig för att pressa ut galla. Även gallgångarna drar ihop sig för att pressa gallan vidare. Om en sten ligger i vägen och hindrar gallflödet, stiger trycket i gallblåsan och gallvägarna. Det ökade trycket gör att man får ont. Man har fått ett gallstensanfall. Även om man har fått behandling för sina gallstenar finns det viss risk för att man får fortsatta besvär. Detta gäller även om man har blivit opererad för gallstensbesvär. Eftersom gallvägarna finns kvar så kan man få kramper i dem som gör ont även efter operationen.

Ungefär var tredje kvinna och var femte man över 40 år drabbas av sjukdomen. Risken ökar ju äldre man blir. Det är också vanligare hos gravida. Oftast börjar smärtan mellan 30 min och 2 timmar efter födointag. Olika typer av mat utlöser gallstensanfall oftare än andra. Fet mat är vanlig men också ägg, äpple, lök tex. Utan medicin klingar det vanligen av inom någon timme upp till ca 6 timmar. Vid gallstensanfallet kan du bli kallsvettig, illamående och kräkas. Gallstensanfallet uppkommer när en sten fastnar i gallvägen eller blåshalsen så att gallan inte kan passera förbi ut i tarmen.

Jag hade gallstensanfall efter första graviditeten. Även tidigare kunde jag få ont om jag åt gröna äpplen. Men i mitten på 90-talet reagerade jag på salt/lakrits och fett. Jag kunde bli illamående och 3-6 timmar senare (oftast mitt i natten) satt jag på toaletten, men det gick oftast över efter nån timme eller två. Det kunde exempelvis vara när jag varit ute och ätit asiatisk mat eller ätit lakritsgodis. Det var tröttsamt att sitta uppe på natten och vara "magsjuk" upp till en gång i veckan. När jag fick mina titthålsoperation var jag på benen bara några dagar senare och jobbade. Det gjorde visserligen ett tag "ont i ärret" till exempel när jag hostade eller skrattade (spände magmusklerna). Jag hade en del grus men inte särskilt stora... Inte som en del av dessa...

Det sägs att motion och C-vitamin kan motverka gallstensanfall. Joar Svanvik i Linköping har forskat i genetik bakom gallsten. Av 20 patienter med gallsten hittade de hos 11 stycken i mitten på gallstenarna arvsmassa från magsårsbakterien helicobacter pylori.

Alla kan få gallsten. Det är ovanligt hos barn och unga, och det blir mer vanligt med stigande ålder.
 Ökad risk föreligger: •Om gallsten har förekommit tidigare inom familjen.
•Om man är överviktig.
•Om man snabbt gått ned i vikt.
•Om man har förhöjda fetthalter i blodet.
•Hos kvinnor som får östrogentillskott och p-piller.
•Hos gravida kvinnor.
•Hos personer med vissa sjukdomar (som ulcerös kolit och Crohns sjukdom samt vissa kroniska leversjukdomar).
•Hos vissa etniska grupper, exempelvis några indianstammar i sydvästra USA, invånarna i Chile och invånarna längs Indiens östkust (orsaken är sannolikt en kombination av ärftlighet och matvanor).

De vanligaste utlösande faktorerna vid gallproblem är känsla av smärta vid intag av kaffe, choklad, ägg, mejeriprodukter (särskilt glass) samt vid intag av fet eller friterad mat. Du kan rensa genom gallblåsan genom att använda husmorskurer med olivolja och citronsaft eftersom dessa löser upp stenarna. Inom traditionell kinesisk medicin rekommenderar man främst användning av "Gold Coin Grass (GCG)" med det botaniska namnet: Herba Lysimachiae, eller kinesiska namnet: Chin-chien Tsao). Gold Coin Grass krossar och mjukar upp stenarna så att de kommer att komma ut långsamt och utan att skada gallgångarnas väggar. Du använder den enklast i tinkturform. Gallväggarna kan även stärkas med enkla örter som exempelvis kamomill, som du kan använda genom att koka ett gott och rogivande te. Om man är intolerans om födoämnen och har en påverkad slemhinna i tarmen eller i luftvägarna (eftersom dessa hör samman), så reagerar även andra slemhinnor såsom de i gallgångarna. Detta innebär att gångarna kan svullna igen och göra framkomligheten trögre. När gallan inte riktigt kommer fram, så bildas klumpar. Gallsten kan även bero på att det finns för lite galla, så att den galla som finns transporteras långsammare och på så sätt också bildar klumpar. Om man har opererat bort gallblåsan, så tillverkas fortfarande galla i levern, men istället för att gallan lagras i gallblåsan och portioneras ut vid behov, så rinner det på hela tiden. Galla återabsorberas i slutet på tjocktarmen och det är därför viktigt att de gifter som gallan tar med sig från levern, också släpper från gallvätskan i slutet på tarmen. Gifterna släpper lättare om vid intag av alger såsom t ex chlorella. Galla tillverkas av lecitin (som även finns i våra cellmembran), oorganiska salter, kolesterol och gallsalter. Utan dessa ämnen minskar gallan och då även förmågan att bryta ner fetter. Örter som stimulerar gallaflödet såsom kronärtskocka, maskros och curcumin (gurkmeja) är bra vid de flesta gallproblem. Om problematiken kommer från levern kan det vara klokt att först arbeta med att rena levern och stödja upp leverns fas 1 med B-vitamin och andra näringsämnen, med antioxidanter för att motverka fri radikalbildning samt ex. svavel som hjälper till att binda upp de ämnen som har omvandlats från fettlösliga till vattenlösliga. Det är också bra att stödja upp njurarna och ev. rensa dem med exempelvis vattenmelon. Bra örter för njurarna är björk, nässla, gullris eller åkerfräken och dessa kan blandas med kamomill för gallgångarnas väggar, samt med koriander som stödjer levern. Sov ordentligt varje natt. Enligt kinesiska medicinen bör man äta varm mat, snarare än kall mat, dricka varm dryck snarare än kall dryck samt undvika alla former av citrusfrukter, tomater, bananer och vanlig isbergssallad, detta eftersom de försvagar mjälten och njurarna. Undvik även stark mat och örter som ingefära och kanel.

Ibland kan gallstensanfall vara svårt att skilja från tjocktarmsbesvär, sura uppstötningar, katarr i mage eller matstrupe, magsår, hjärtproblem, lunginflammation, njursten och även ryggproblem. Om du har besvär med gallsten bör du se över dina matvanor. Undvik tung, fet mat, ägg och äpplen. Tala gärna med en dietist för att få kostråd.

Att snabbt gå ner i vikt med den extremt kalorifattiga dieten VLCD ökar kraftigt risken för att drabbas av svåra gallstensbesvär. Under en ettårsperiod var 62 personer inom studien tvungna att uppsöka vård på sjukhus på grund av gallstensbesvär. 38 av dessa genomgick en gallstensoperation. Mer än tre fjärdedelar av fallen med gallstens.
– Det är möjligt att en ännu högre fetthalt i VLCD-dieten skulle minska gallstensrisken ytterligare, säger Johan Sundström.besvär inträffade i gruppen som gick på en VLCD-diet.
Många tidigare studier har visat stor risk för att bilda gallstenar på extremt fettsnål kost. Ju mindre fett desto högre risk. Ju mindre fett man äter desto mindre galla behövs nämligen frisättas i tarmen för att lösa upp fettet. Då blir gallan stående länge i gallblåsan och i längden kan det bildas gallstenar. Äter man tillräckligt mycket fett så används gallan snabbt och inga stenar hinner normalt bildas. Så varför tror många ännu att fet mat ger gallbesvär? Jo, för att om man redan har gallstenar så kan de fastna på vägen ut i tarmen när man behöver galla igen.
•Fet mat kan ge gallbesvär på kort sikt – om man redan har gallsten. Med lite tur sköljs dock stenar ut och många blir fria även från tidigare besvär.
•Fettsnål mat tenderar att ge allt mer gallbesvär i längden. Det kan ofta sluta med behov att operera bort gallblåsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar