lördag 21 november 2009

Kajeput

Kajeputolja, känd och använd sedan länge i Indien och öster därom, började nämnas I europeiska skrifter på 1600-talet. 1719 lyckades ett tyskt apotek komma över ett parti som en skeppsläkare haft med sig från Ostindien och i mitten av århundradet började oljan tas upp i tyska farmakopéer. I början av 1800-talet ansågs den närmast som ett mirakelmedel; 1831 utropades den som botemedel mot kolera. Priset sattes därefter och förfalskningar var legio. Nästan allt framställdes i övärlden kring Celebes med Makassar som exportort - karta. 1897 exporterades 58 ton, det mesta till Indien.

Australien har skänkt världen tre stora eteriska oljor: kajeput, eukalyptus och tea tree, i den ordningen och märkligt lika varandra. Det var likheten med kajeput som gjorde att eukalyptus först började prövas på 1860-talet. Snart hade den så gott som ersatt kajeput som ett tag var nästan borta. Hundra år senare gjorde kajeput-släktingen tea tree internationell succé. Med aromaterapin har kajeput i viss mån kommit tillbaka som ett billigt och bra alternativ till de båda andra. Till och med lukten beskrivs bäst som en blandning av eukalyptus och tea tree.

I Sverige blev kajeputoljan officinell redan i farmakopén första upplaga (1775) och fanns kvar till 1901, då det isolerade ämnet eukalyptol blev officinellt. Om kajeputolja eller eukalyptusolja begärdes, sades att man i stället "borde utlämna" eukalyptol. I upplagan därpå 1908 ändrades borde till "skulle". In på 1920-talet kallade kunderna eukalyptol kajeputolja.

1900-talets svenska farmakopéer har ansett eukalyptol vara fullgod ersättning för kajeputolja om recept föreskrev sådan. Eukalyptus och tea tree kan vara alternativ. När priset var högt på 1800-talet förfalskades oljan ofta. Oljorna med rosmarin, kamfer och kardemumma i en bas av terpentinolja och färgade gröna lurade många. Lavendel och oregano användes också men var lättare att upptäcka med standardtesterna.

Färska blad och kvistar, vanligen från vild växt, skördas på hösten och får ligga i vatten en dag. Ångdestilleras med blötläggningsvattnet, vilket ger 0,8-1 % eterisk olja. Om destilleringen görs i kopparkärl (vanligt förr) blir de senare fraktionerna allt grönare; sådan olja måste destilleras om för att få bort färgen.
Ursprung: Kina, Indien, Indiska oceanens övärld (Vietnamn, Malaysia, Indonesien, Australien).

Användning
Friskt doftämne i rengöringsmedel, hudkräm, parfym (upp till 0,4 %), mest typiskt friska gröna dofter och barrdofter men också i en del kryddiga blomdofter som nejlika.
Rumsdoft • Rumsparfym: En olja för arbetsrummet - uppiggande, fokuserande, skärper skallen när man är glömsk och virrig. Kvällstid kan den pigga upp så att det blir svårt att somna. Antihysteriskt, enligt René-Maurice Gattefossé.
• För luftvägarna: Bakteriedödande, virushämmande, immunförsvarsstärkande och slemlösande. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum, särskilt effektiv ihop med eukalyptus vid bihåleinflammation, luftrörskatarr, hosta, torrhosta, astma. För mycket irriterar slemhinnorna. Ingår i Oleum Basileum.
• Insektsmedel: Stöter bort insekter; förr använd som malmedel.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör kajeput till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.
Hudvård Hudläkemedel
Använd sedan länge i växtläderna som hudvårdsmedel - oljan är starkt antiseptisk och också svampdödande. Den kan vara användbar på akne, eksem, psoriasis, öppna sår och hudinfektioner och lindrar klådan och smärtan av insektsbett. På åderbråck och hemorrojder - lindrar inflammationen och anses också stärka venerna. Ärrläkande.
• Hudolja: 2 % (60 droppar per dl)
Hudtyp Fet hy.
Hårvård I behandling mot huvudlöss. Redan på 1600-talet noterade en europeisk resenär att malajer och javaneser drog ut bladen och andra växter i olja och använde till håret.
Tandvård Använd vid tandvärk - en droppe på tanden.
Massage Ytligt kärlvidgande = ökar genomblödningen lokalt, vilket värmer och dämpar smärta. Använd i Asien, Europa och USA i smärtstillande och värmande liniment på onda leder, överansträngda, krampande och smärtande muskler, reumatiska smärtor, nervsmärtor, öronvärk, tandvärk och ömmande punkter. Tigerbalsam är bara en av många muskelsalvor där kajeputolja kan ingå. Oljan är också utdrivande (svett, urin) och lämpar sig att använda särskilt vid blåskatarr och urinvägsinfektion.
• Muskelolja: 1-3 % (25-75 droppar per dl)
Bad Stimulerande - i helbad på morgonen, vid muskelvärk och efter ansträngning, i sittbad vid ischias, urinvägsinfektion och blåskatarr, i fotbad vid fotsvamp.
• Helbad: upp till 10 droppar ensamt eller med rosmarin och lavendel

Kayaputi oil, white tree oil, white wood oil, swamp tree oil, punk tree oil, paperbark tree oil.


Kajeputolja innehåller förövrigt till stor del eukalyptol precis som eukalyptus. Kajeputolja verkar värmande och stimulerar blodcirkulationen genom att vidga blodkärlen. Kajeputolja anses vara kraftigt antiseptisk och svampdödande.

Kajeputolja Melaleuca Leucadendron Oil
H. Kajeputolja har en mycket stark, frisk och lite söt örtdoft med ett medicinskt inslag. Den framställs genom ångdestillation av bladen och härstammar ursprungligen från Indien och Kina. Oljan har antiseptiska, immunförsvarsstärkande och slemlösande egenskaper samt påverkar blodcirkulationen.
Observera – produkter som innehåller kajeputolja ska inte användas vid massage av gravida på grund av dess kraftigt stimulerande effekt.


Oljan är starkt antiseptisk och också svampdödande. Den kan användas på akne, eksem, psoriasis, öppna sår och hudinfektioner och lindrar klåda och smärta av insektsbett. Lindrar inflammation och anses också stärka vener. Ärrläkande.

Oljan används som husmedicin, bland annat mot reumatiska besvär, astma, bronkitis, halskatarr, inflammationer, insektsbett, inälvsmask och dålig matsmältning.

Två miljoner svenskar har spänningshuvudvärk varje vecka, och under en månad drabbas halva befolkningen. Men, med enkla knep kan du lindra besvären. Tigerbalsam, ett smärtlindrande liniment, har funnits på marknaden i flera år och används för att öka blodcirkulationen och slappna av i spända muskler.
- Nu har man kunnat visa att vit tigerbalsam hjälper vid spänningshuvudvärk, säger Sten Berggren vid läkemedelsverket.
Nu har Cecilia Vallinder en mer administrativ tjänst som personalansvarig, men värken är inte borta helt.
- Om jag får ont brukar jag stretcha och smörja in tinningar och nacke med tigerbalsam. Jag märker direkt av att det lindrar, säger Cecilia Vallinder.