onsdag 21 maj 2008

Hjälp! Min son är överviktig!

Har nu det svart på vitt... Han är 140,7 cm lång och väger 38,3kg.
Vad är egentligen "normalt"? BMI-kurvor osv...

Men så går det ju att vända och vrida på ALLT.
Om han hade varit 10 år hade hans BMI varit NORMALT!!!
Jag ser mest "benrangel" på skolgården tycker jag.

När jag var liten var det ingen som visste var BMI var
men vi räknade längden i cm minus 110 för tjejer och 100 för killar
och kom fram till en LAGOM vikt dvs ett barn på 140 cm skulle väga
40kg om det var en kille och 30 kg om det var en tjej.
Men det konstiga är att när man ser listor på BMI för barn
så ska flickorna ha högre BMI... VARFÖR?
http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article142405.ab

De flesta får tipset att röra sig mer, likas å min son, men enligt en undersökning
så visar det att motion INTE minskar BMI...
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2006/10/06/motion-sankte-inte-bmi-pa-/
http://kolhydrater.ifokus.se/Default.aspx?ArticleId=67957855-2562-46dd-943d-27691431ac7f

Jag vet vad som fått mig att gå ner i vikt UTAN att röra mig.
Jag hade en liten övervikt innan och jag har några kilon till att gå ner...
Jag ska inte röra mig och träna en massa pga skada.
http://kolhydrater.ifokus.se/Default.aspx?ArticleId=0a57086c-746e-4119-9ea6-1c23fe181819
http://kolhydrater.ifokus.se/Default.aspx?ArticleId=b35b9e28-1a72-45d4-9e93-9975c3c5d97c
http://kolhydrater.ifokus.se/Default.aspx?ThreadId=d5c84849-af14-4cd2-92f1-4684d10fcb0b
"Fyraåringar äter för lite grönsaker och för mycket socker. De får också i sig mycket skräpmat, men barn som äter mer fett än andra väger ändå mindre. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin."
"- Vart tredje barn i studien åt alldeles för lite omättat fett, framförallt fick de i sig för lite Omega-3. Dessa barn hade signifikant högre kroppsvikt. Det stödjer andra studier som visat att feta barn har brist på Omega-3, säger Malin Haglund Garemo. Omega-3 finns bland annat i fet fisk och grönsaker." http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2772
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=382709

Bantning, utseendefixering mm är viktigt i dagens stressade samhälle... Frågan är om det inte är datorer, tv och stress som är största bovarna iaf... Och allt detta med undantag...
Eller bara att vi proppar i dem mer kolhydrater än vad de gör sig av med...

http://kolhydrater.ifokus.se/?ThreadId=66e671b1-f0be-4116-a0db-95b57b4383d9
http://viktklubb.aftonbladet.se/cm/2.10/2.112/1.117?target=/cm/2.10/2.836?redirectTo=http%3A%2F%2Fviktklubb.aftonbladet.se%2Fcm%2F2.10%2F2.836

17 kommentarer:

  1. Det finns ännu mer länkar:

    http://johannaskost.blogspot.com/2008/04/intervju-lchf-fr-alla.html

    3. Vilka skillnader - om några - ser du mellan olika sorters kolhydrater (t.ex. socker och stärkelse), och gör du skillnad på olika kolhydratkällor i dina kostråd?

    Annika Dahlqvist:
    Jag drar alla kolhydrater i stort sett över en kam. Fortsatt forskning får visa ev skillnader.

    Lars-Erik Litsfeldt:
    Jag vill inte göra någon skillnad. Fibrer kan för de flesta iofs vara harmlöst men annars menar jag att det är mängden kolhydrater som avgör.

    Andreas Eenfeldt:
    Ja (som ovan). Det finns mycket som tyder på att överdrivet intag av socker (sackaros) i och med sitt fruktosinnehåll är värre än stort intag av stärkelse. Om kolhydratsintaget inte är extremt lågt totalt sett har även GI betydelse, dvs hur lättsmälta kolhydraterna är.

    Sten Sture Skaldeman:
    Socker och stärkelse är lika illa. Beroendet är ofta lika starkt. Jag godtar kolhydrater från animaliska källor utan begränsning, t ex lever, skaldjur, ägg och ost. Ovanjordgrönsaker kan ätas ganska fritt av de flesta. Jag är själv sparsam med tomat och mogen paprika, men liberal med lök. Jag menar att löken har hälsoeffekter som uppväger kolhydratinnehållet.

    Andra:
    http://www.blt.se/nyheter/blekinge/snabba-kolhydrater-skadar-hjartat-(544994).gm
    http://veglchf.wordpress.com/about
    http://www.kostdoktorn.se/?page_id=32
    http://www.skaldeman.se
    http://ginoll.forum24.se
    http://blogg.passagen.se/fettbramat
    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika
    http://fatlies.wordpress.com/lchf/lchf-short
    http://www.lipidus.org/blog/

    Många kramar Mimmi!

    SvaraRadera
  2. Tack Mimmi!

    Jag har själv hittat flera sajter och även denna: http://www.livlinan.eu/
    Han kommer till Göteborg 9 juni...

    Jag fick rådet att ge min son antingen CornFlakes eller HavreFras. För skojs skull kollade jag kolhydratinnehållet i flingorna vi har i skafferiet:

    Quaker Havre Fras 60,5%
    Ica Crunchy jordgubb med yougurt nästan 62,5%
    Brüggen Crisp Müsli 65%
    Weetabix Weetos choklad 76%
    Brüggen Honungspuffar 80%
    Ica ekologiska Corn Flakes 82%

    OBSERVERA att CornFlakes innehåller MER kolhydrater än honungpuffarna!!!!! OTROLIGT!!!

    Flera gånger har min 7-åriga son kommit hem med mat-reklam från skolan. Jag tycker det är lite upprörande. En mössa från Coca Cola, en gång choklad och nu senast en broschyr med "sunda matvanor för skolbarn" från Coop. Dessutom åt hans senast IGÅR kaka på skolan!! VARFÖR om de nu tycker han är överviktig och INTE ska äta sånt??? Känner så mycket dubbelmoral. Hur ska jag som mamma säga att "Nä kakor ska du inte äta" osså serveras det på skolan... hm...

    Jag själv ger inte mina barn LC... Men jag själv har gått ner ca 5 kg på att bara byta ut vissa måltider så som lunch och middag mot LC. Bort med pasta, potatis, ris osv. Det funkar på mig och har tyckt att jag behöver gå ner i vikt, men nu säger min jobbarkompsiar att jag inte ska gå ner mer i vikt, men jag vill nog gå ner 3-4 kg till. Eftersom jag är sjuk/skadad så kan jag inte motionera hur som helst. Det innebär att jag kan inte "förbränna" bort kilona. Har prövat lågkalori innan utan större reaktion.

    Men det kostiga med broschyren är ju att de uppmanar till att äta MER kolhydrater för att allt för många barn är överviktiga... jag får det inte att gå ihop.

    Pannkakor tycker jag kan vara utflyktsmellanmål men ingen VETTIG mat. Men min son ÄLSKAR det så han får det ibland. Men jag tycker inte han är FET och än så länge tycker jag inte han behöver specialmat. Han är också väldigt förtjust i pasta.

    Jag vill inte tvinga på mina barn varken mina matvanor eller reklam. Det konstiga är att det är skolplikt och barnen MÅSTE till skolan (och få reklam?) men i TV är det FÖRBJUDET... öh?

    Stackars barn som får så mycket dubbelmoral...

    SvaraRadera
  3. Anledningen till att ett BMI inte alltid minskas vid motion är att när man börjar bli mer aktiv i ex en sport så bildas mer blod i kroppen och mer vätska, dessutom byts fett ut mot muskler. man ska inte vara rädd för kolhydrater, det som är farligt och gör att barna som vuxna går upp i vikt är blandningen fett och socker. Fett i sig är inte farligt och socker i rätt mängd/dag är inte heller farligt.. om du går in på min blogg så kan du få se vad rekomendationerna för intag av kolhydrater, protein, fett osv är per dag..Men jag säger det igen! kolhydrater är INTE farligt!!
    Lever ska man faktiskt undvika eftersom det är kroppens reningsverk och all skit samlas där..
    Jag skulle vilja ge dig rådet att ge din son fiberhavregröt till frukost med färska bär och bara lite socker i till frukost.. Det är ett bra sätt att få i honom alla fibrer han behöver och gör att han mår bra och känner sig mätt längre! det är vad jag äter varje morgon!

    Jag försår inte denna stress som har blivit över att kolhydrater är farligt? Om du går på exempelvis GI metoden så ändras PH-värdet i din kropp från basiskt till surt, går du på den länge så börjar du att lukta illa! det ändrar kroppens naturliga balans och är inte bra!

    SvaraRadera
  4. Om jag skulle servera havregröt till honom tror jag inte han skulle klarar sig särskilt bra i skolan för det äter han inte.

    Sedan funderar jag på alla dessa som säger "rör på dig mer"... Om man är skadad då? Tex en medfödd cp-skada, reumatisk värk, hälsporre i ett år eller dyl, hur gör man då?

    SvaraRadera
  5. haha nä då är det ju det då, det var bara ett förslag =)..

    Om man har en medfödd exempelvis cp-skada så är det precis lika viktigt att röra på sig som det är för alla andra,jag som själv arbetar med människor med cp-skador hr märkt att iaf dom jag arbetat med är med på det mesta och tycker att livet är väldigt roligt=)

    Har man reumatisk verk så är det viktigt att man verkligen går till reumatologen, dom brukar göra bra tränings och strechpass anpassade efter sjukdomen. När man har reumatisk verk så är det extra viktigt att hålla igång eftersom kroppen blir stelare och stelare av sjukdomen, därför om man vill minska sina smärtor och leva ett så normalt och problemfritt liv man kan med reumatiskt så är det jätteviktigt att träna och strecha!

    Hälsporre är också ett smärtsamt tillstånd, men det finns sätt att röra på sig då man inte behöver sätta ner fötterna i golvet, till exempel att simma, det är en bra sport som tränar hela kroppen väldigt jämnt och inte orsakar att man måste sätta ner hälarna i golvet, sen så finns det ju vatten gympa, vatten aerobics och dylikt som oxå kan vara bra, vid både reumatiskt och hälsporre och andra sjukdomar då man har mkt verk.. Man bör träna iaf tre gånger i veckan, men man behöver inte se det som träning, utan som något roligt som man gör för att unna sig själv ett bättre liv, för tränar man regelbundet så ökar endorfin mängden i kroppen och du blir automatisk lyckligare och får mer energi =)

    SvaraRadera
  6. Jag vet att simning är en utmärkt sport, men när varken tid, ork eller ekonomin tillåter det så är det svårt. Vi var visserligen vid havet idag och han plaskade runt i 13-gradigt vatten medan jag satt med dunväst inlindad i badlakandet... Jag gick ut i vattnet till halva vaden med tyckte det var svinkallt. Sedan domnade ena foten bort...

    Allt handlar om prioriteringar, det vet jag, men när man har en bil som borde åka på service och två cyklar borde lagas, som jag ändå INTE prioriterar så är det svårt. Jag prioriterar att ha mat på bordet. Ibland är det svårt ens det. Då komer aktiviteter som kostar långre ner bland prioriteringarna...

    SvaraRadera
  7. "Fett i sig är inte farligt och socker i rätt mängd/dag är inte heller farligt.."

    JAG har inte sagt att det är farligt, men jag vet att om man undviker det så går man ner i vikt...

    SvaraRadera
  8. "Lever ska man faktiskt undvika eftersom det är kroppens reningsverk och all skit samlas där..

    Varför säger folk att lever ska vara så nyttigt om det inte är det???
    Lever äter inte min son heller... Till och med när folk vill bjuda honom på GODIS säger han oftast nejtack just för att han är så kräsen... I DET fallet är det ju bra...

    SvaraRadera
  9. "Varför säger folk att lever ska vara så nyttigt om det inte är det???"
    Jag vet inte.. kanske för att det är magert och så innehåller det någon vitamin, jag minns inte vilken det var nu men inget som man inte kan få i sig på andra håll.. Förutom att lever är kroppens reningsverk så innehåller den mkt LDL-fetter, som är den farligaste typen av fett (det blir kolesterol av den typen av fett). Överskott av kolesterol bildar plack i blodkärlen och man kan vid överkonsumtion få blodproppar på äldre dagar.. det som innehåller mkt kolesterol är: Lever, njure, bress och ägg-gula..

    Nu ska man ju inte gå runt å tänka på sånt här varje dag, utan ta allt med måtta.Men det kan ju vara en bra kunskap att ha=)

    SvaraRadera
  10. "JAG har inte sagt att det är farligt, men jag vet att om man undviker det så går man ner i vikt..."

    Nä, inte du men det var en annan person som lämnat en kommentar som verkade tycka det.. så därför skrev jag så.

    SvaraRadera
  11. "Om du går på exempelvis GI metoden så ändras PH-värdet i din kropp från basiskt till surt, går du på den länge så börjar du att lukta illa! det ändrar kroppens naturliga balans och är inte bra!"

    Om man äter en massa frukt (som väl är surt) borde väl kroppen vara surare än om man inte gör det?

    SvaraRadera
  12. "Om man äter en massa frukt (som väl är surt) borde väl kroppen vara surare än om man inte gör det?"

    De frukter som är sura är mest apelsin och citron, men även de innehåller basiska ämnen som frigörs i kroppen, så svaret på din fråga är att frukt är basiskt! och även om det börjar som surt så omvandlas det till bassiska ämen i kroppen. faktum är att det vi i sverige äter för lite av, som är basiskt är:

    De flesta grönsaker, rotfrukter, potatis mm.
    frukt, bär, citron, grapefrukt
    svamp, bönor , komjölk, mesost.

    SvaraRadera
  13. AndreasO i Göteborg skrev:

    Lever är bland det nyttigaste man kan äta, och utmärkt LCHF mat. Enormt mycket vitaminer och mineraler. Det innehåller en hel del järn, men inte så mycket att man riskerar överdos.

    Det finns en del kolesterol i lever, men att det skulle vara farligt är en myt. Kolesterolet man får i sig i maten är försvinnande liten jämfört med det som kroppen tillvärkar själv, och äter man mer kolstererol så minskar kroppen produktionen med lika mycket. Sedan är inte högt kolsterol farligt heller, det leder inte till åderförkalkning eller blodproppar. Att kolesterol är farligt är det största bedrägeriet i vår tid, läkemedelsbolagen tjänar miljarder på att folk tror det, och dom har till och med lyckats lura många läkare och liknande. Mycket tack vare medias skräckpropaganda. Men går man och läser forskningen och studierna om kolsterol så får man en helt annan bild. Läs boken fett och kolsterol är hälsosamt av Uffe Ravnskov och bilda dig din egen uppfattning. Författaren har även skrivit lite kort på sin hemsida som du kan läsa så länge.

    Levern är inte kroppens reningsverk, det är njurarna som är det, att säga att levern är det visar på lite kunskap från den sjukgymnaststudenten. Det stämmer att levern hjälper till och bryter ner en del farliga substanser i kroppen (t.ex. alkohol) till ofarliga sådana, men det är inte dens huvuduppgift, och det som inte kan brytas ner lagras inte i levern överhuvudtaget.

    Kolhydraterna i lever är väl okej förutom för dom som äter allra striktast LCHF. Men även dom tycker jag kan göra ett undantag ibland, eftersom det är så otroligt nyttigt.

    Man kanske inte bör äta lever som huvudrätt varje dag på grund av risken för vitamin a överdos (finns inget känt fall av det i modern tid förutom dom som har överdoserat enormt på kraftiga vitamintabletter, men det skadar inte att vara försiktig), men två gånger i veckan är absolut inget farligt, tvärtom väldigt nyttigt.

    Se även underrubriken "Is Liver Dangerous?" i den här artikeln hos WAPF.

    Näringsinnehåll i 100g nötlever (källa fineli.fi):

    ** nötlever 100g **
    Mängd: 5.8g kolhydrater, 3.7g fett, 18.4g protein.
    Energiprocent: 17.83% kolhydrater, 25.6% fett, 56.57% protein.
    SSS Ratio: 0.15:1
    Omega 6:3 ratio: 1.61:1 (233mg n-6, 42mg kort n-3, 103mg långt n-3).
    Kilokalorier: 130.1 kcal.
    ** Vitaminer **
    Vitamin A EKV: 19674.2µg (RDI: 900µg, WAPF: >3000µg)
    Vitamin B1 (Tiamin): 0.24mg (RDI: 1.4mg)
    Vitamin B2 (Riboflavin): 2.67mg (RDI: 1.6mg)
    Vitamin B3 (Niacin EKV): 16.6mg (RDI: 19mg)
    Vitamin B6 (Pyridoxin): 1.03mg (RDI: 1.5mg)
    Vitamin B9 (Folat): 1070.7µg (RDI: 300µg)
    Vitamin B12 (Koboalamin): 110µg (RDI: 2µg)
    Vitamin C (Askorbinsyra): 31mg (RDI: 60mg)
    Vitamin D (Kalciferol): 0.7µg (RDI: 5µg, WAPF: >25µg)
    Vitamin E (Alfatokoferol): 0.8mg (RDI: 10mg)
    Vitamin K: 13.8µg
    ** Mineraler **
    Fosfor: 390mg (RDI: 600mg)
    Jod: 3µg (RDI: 150µg)
    Järn: 8.3mg (RDI: 10mg)
    Kalcium: 6mg (RDI: 800mg)
    Kalium: 360mg (RDI: 3500mg)
    Magnesium: 21mg (RDI: 350mg)
    Natrium: 74mg
    Salt: 188.6mg
    Selen: 46µg (RDI: 50µg)
    Zink: 4.5mg (RDI: 9mg)

    Näringsinnehåll i 100g kycklinglever (källa fineli.fi):
    ** kycklinglever 100g **
    Mängd: 3.4g kolhydrater, 4g fett, 18.9g protein.
    Energiprocent: 10.86% kolhydrater, 28.75% fett, 60.38% protein.
    SSS Ratio: 0.18:1
    Omega 6:3 ratio: 0.5:1 (1mg n-6, 1mg kort n-3, 1mg långt n-3).
    Kilokalorier: 125.2 kcal.
    ** Vitaminer **
    Vitamin A EKV: 9747.4µg (RDI: 900µg, WAPF: >3000µg)
    Vitamin B1 (Tiamin): 0.2mg (RDI: 1.4mg)
    Vitamin B2 (Riboflavin): 2.46mg (RDI: 1.6mg)
    Vitamin B3 (Niacin EKV): 14mg (RDI: 19mg)
    Vitamin B6 (Pyridoxin): 0.98mg (RDI: 1.5mg)
    Vitamin B9 (Folat): 1166.6µg (RDI: 300µg)
    Vitamin B12 (Koboalamin): 21µg (RDI: 2µg)
    Vitamin C (Askorbinsyra): 20mg (RDI: 60mg)
    Vitamin D (Kalciferol): 0.2µg (RDI: 5µg, WAPF: >25µg)
    Vitamin E (Alfatokoferol): 0.3mg (RDI: 10mg)
    Vitamin K: 0.4µg
    ** Mineraler **
    Fosfor: 390mg (RDI: 600mg)
    Jod: 3µg (RDI: 150µg)
    Järn: 8.3mg (RDI: 10mg)
    Kalcium: 6mg (RDI: 800mg)
    Kalium: 360mg (RDI: 3500mg)
    Magnesium: 21mg (RDI: 350mg)
    Natrium: 69mg
    Salt: 175.8mg
    Selen: 51µg (RDI: 50µg)
    Zink: 4.5mg (RDI: 9mg)

    SvaraRadera
  14. du får säga precis vad du vill, jag har oxå vetenskaplig grund i vad jag säger.. Min källa är Ulla Edelsvärd, näringsfysiolog, dietist och biolog.. självklart så lagras det inte i levern resten av litvet! men levern bryter nr farliga ämnen och har ett tätt sammarbete med njurarna som gör det samma.. men när man dödar ett djur slaktar det och tar ut bla. levern.. så finns det ingen garanti att alla "farliga" ämnen är borta därifrån.. Vi fick lära oss av Ulla att man ska undvika lever! såklart att man kan äta det då och då men sanningen är att den visst renar kroppen, tillsammans med njurarna..det står klart och tydligt i min kurslit. "fysiologi" skriven av Lännergren. Läkare, sjukgymnaster och alla som har ett yrke som kräver licens, baserar all sin kunskap på forskning.. eftersom du nu inte har lämnat några länkar eller något som jag kan läsa, och jag inte har någon aning om vad han som har skrivit boken har för utbildning så väljer jag att tro på den forskning som ligger ute på forskningssidorna vi har tillgång till. men om du nu har så stor kunskap så kan ju du hjälpa Kacka med allt det hon behöver.. jag försökte bara att vara snäll..

    SvaraRadera
  15. Jag tycker inte att "äta eller inte äta lever" är vad min blogg handlar om eftersom jag kanske äter lever en gång om året och då inte mina barn mer än en liiiiten bit för att de ska vänja sig vid olika smaker och konsistenser.

    SvaraRadera
  16. SJUKGYMNASTSTUDENTEN!

    Om du läser nog så var det JAG (Kacka) som lagt in inlägget på vad Andreas O i Göteborg hade skrivit till MIG. Det är alltså inte HAN som skrivit inlägget!

    Så detta är ganska "onödigt": "eftersom du nu inte har lämnat några länkar eller något som jag kan läsa, och jag inte har någon aning om vad han som har skrivit boken har för utbildning så väljer jag att tro på den forskning som ligger ute på forskningssidorna vi har tillgång till.men om du nu har så stor kunskap så kan ju du hjälpa Kacka med allt det hon behöver.. jag försökte bara att vara snäll.."

    Sen kag jag inte påstå att du varit så "snäll" då du mest klagar och ska motbevisa! DET tycker inte jag är så snällt! Det är som religion, man tror på det man vill tro på oavsett vad forskning säger!

    SvaraRadera