Innan du tänker på allt du inte kan, ställ frågan: Vad kan jag?
Innan du ger upp, testa!
Innan du blir avundsjuk, inventera DINA skatter!
Innan du talar skit, se dig i spegeln!
Innan du blir grå, sätt färg på tillvaron.
Innan du dör, lev!
Ska man göra abort om man tror barnet har Downs Syndrom? Allt fler kvinnor aborterar bort bebisar med Downs syndrom. Barn med Downs syndrom. Antalet födda barn med Downs syndrom har legat still på 1 per 700–800 födslar sedan 70-talet. Antalet graviditeter med foster med Downs syndrom har blivit fler i och med äldre mammor. Men i dag leder de här graviditeterna oftare till abort. Mellan 1999 och 2004 aborterades 45,8 procent av alla barn med Downs syndrom. Under 2007 var siffran 54,7 procent.
Källa: Metro
EFTERLYSNING Har du/ni gjort abort när du/ni fick reda på att fostret hade Downs syndrom? Mejla – glöm inte att ange telefonnummer.
Om du fick reda på att ditt barn hade Downs syndrom, skulle du då överväga abort?
Fler och fler kvinnor skaffar barn senare i livet. Men antalet barn födda med Downs syndrom ökar inte. Anledningen?
Föräldrar aborterar bort dem. Ju äldre du är när första barnet kommer – desto större risk är det att få ett barn med Downs syndrom. Men trots att svenska kvinnor skaffar barn allt senare i livet så har antalet barn med den avvikande kromosomuppsättningen inte ökat. I dagens Metro förklarar Karin Gotwall, på Socialstyrelsens födelseregister, anledningen:
Mer fosterdiagnostik – och fler aborter. Fler än hälften av alla kvinnor som får reda på att deras foster har Downs syndrom väljer nu att abortera bort dem.
– Vi har fått mer och mer förfinad diagnostik med bättre ultraljudsteknik vilket har gjort att man upptäcker Downs syndrom tidigare. Det har lett till fler aborter, säger Karin Gotwall till Metro.
Bara 26 barn
I grannlandet Danmark erbjuds alla kvinnor fosterdiagnostik. Och det har påverkat statistiken även där. Förra året föddes 26 barn med Downs syndrom i Danmark. I Sverige var siffran 120 barn.
– Det är bara en tidsfråga innan det blir så i Sverige, säger Anna-Lena Krook, förbundsordförande på FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, till Metro.
Hon säger till tidningen att utvecklingen skvallrar om samhällets värderingar.
– Det är motsägelsefullt. Man konstaterar att människor med Downs syndrom kan leva riktigt bra liv i dag samtidigt som man beter sig som om de inte har något människovärde.