måndag 4 mars 2013

Skolan kräver att föräldrarna betalar tv-licens!

Nu är det många skolor som lånar ut datorer till elever för att de ska kunna göra skolarbete på datorn både i hemmet och i skolan. Men det de inte tänkt på är att ett hushåll som har något man kan gå ut på internet med ska även betala tv-licens, inte bara för hushåll som har en tv alltså!

Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt och även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lagen är teknikneutral i det avseendet. Därför kan utrustning som till exempel en dator eller surfplatta vara avgiftspliktig.

Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt.
Exempel på tv-mottagare:

tv
digital-box
dator, surfplatta etc.
video med kanalväljare
inspelningsbar dvd-spelare

I år, 2013, kostar radio- och tv-avgiften 519 kronor för tre månader. Det blir en årsavgift på 2 076 kronor per hushåll eller företag. Avgiften är lika för alla. Det finns alltså ingen student- eller pensionärsrabatt.


Har du flera tv-mottagare? Du betalar bara en avgift.
Är ni flera i hushållet? Det är bara en av er som ska betala.
Du kanske hyr eller lånar din tv-mottagare? Du ska ändå betala.
Du kanske inte tittar på tv? Du ska ändå betala.
Betalar du för kabel-tv eller satellit-tv? Du ska också betala till Radiotjänst.
Hyr du din bostad av någon annan som äger tv-mottagaren? Det är du som ska betala radio- och tv-avgiften.
Är du utländsk medborgare och enbart har fritidshus i Sverige? Har du tv-mottagare i fritidshuset ska du betala radio- och tv-avgift till Radiotjänst.

Till ett hushåll räknas de personer som bor på samma adress och ingår i familjegemenskapen. Till hushållet räknas också till exempel fritidshus, husvagn eller tillfällig bostad på annan ort.

Så även om du inte ens har ett antennuttag men har en tv och enbart kollar på dvd så ska du betala tv-licens för public service! Du som inte ens tittar på tv ska betala! Om du har tv i en sommarstuga i Sverige (oavsett om du är svensk medborgare eller inte) ska du betala tv-licens...
Men hur är det med turister som åker husvagn/husbil och har tv i den?
Hur är det med personer som bor utomlands och tittar på svtplay?
Hur är det om jag är på semester och hyr en stuga i en vecka som har tv? Vem står för licensen då?
Skolan kräver att eleverna tar hem sina datorer för att ladda dem under natten. Kan Radiotjänst kräva att föräldrarna betalar tv-licens för något som skolan kräver att eleven ska ha?

Om min nätleverantör blockerar SVT Play, vad gäller?

En spärr av SVT Play eller någon annan webbsänd kanal från nätverksleverantören har ingen betydelse för avgiftsskyldigheten.
Radiotjänst har noterat att en Internetoperatör – Bahnhof – erbjuder sina kunder en blockeringstjänst som tar bort webbutsändning från SVT. På sin hemsida instruerar man sina kunder om hur man går till väga. Förfaringssättet bottnar dock inte i gällande lagstiftning och vi vill därför förtydliga hur det hela hänger ihop.
Det korrekta är att skyldigheten att betala radio och tv-avgiften inte är kopplad till SVT och public serviceutbudet. Radio- och tv-avgiften är en lagstadgad avgift som man är skyldig att betala om man innehar en avgiftspliktig apparat.

Föräldrar till en elev som skolan lånar ut dator till kommer alltså inte undan får snällt betala tv-licens även om familjen inte har tv, smartphone eller dator med internet! (För de som redan betalar TV-licens är det ingen ändring eftersom licensen är per hushåll.) De som drabbas är alltså "fattiga" som inte har smartphones, tv eller internet.

Är det inte dags att att lägga tv-licensen på skatten? Den berör ju mer eller mindre redan alla hushåll... Ja hemlösa kan ju också ha en smartphone... Då ska de betala tv-licens!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar